Katalonya'da Bağımsızlık Yanlısı Girişimler

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetim hükümeti, 9 Kasım'da yapılmak istenen gayriresmi halk oylamasını engellemek için Anayasa Mahkemesine başvuracağını açıklayan İspanyol hükümetine "sert tepki" gösterdi.

İspanyol hükümetinin bugün aldığı Anayasa Mahkemesine itiraz kararı sonrası basın toplantısı düzenleyen Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas, İspanyol hükümetini "elindeki gücü ve hukuku kötüye kullanmakla" suçladı.
9 Kasım'daki gayriresmi halk oylamasının gerçekleşmesi için "herşeyin hazır olduğunu" belirten Mas, gerekirse hazırlık sürecini sağlamlaştırmak için Katalonya'da kurulan "Kendi Geleceğine Karar Verme Hakkı Ulusal Paktı"nı acil toplantıya çağıracağını açıkladı.

Mas ayrıca, İspanyol hükümetine karşı yasal bir girişim başlatmak için Katalonya hükümetinin hukuk danışmanlık bürolarının çalıştığını söyledi.

"9 Kasım'da Katalonya'da sandıkta oy kullanılacağını garanti ediyor musunuz?" sorusuna Mas, "Gereken herşey hazır olacak ama buna rağmen İspanyol devletinin ne önlemler alacağını bilemiyoruz. İspanyol hükümeti durduramayacağını durdurmak istiyor. Çünkü yapmadığımız bir şeyi durdurmaya çalışıyorlar. Bu süreç durdurulamaz. Ne yapacaklar? Gönüllüleri mi yasaklayacaklar?" cevabını verdi.
Kaynak: AA