Yatalak Hastalar İçin Klozetli Yatak Geliştirdi

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bir emekli kaynakçı, hasta ve yatağa bağımlı bir kişiden etkilenerek üzerinde klozet ile sifonu, lavabo, yemek masası, aydınlatması ve çağrı butonu bulunan bir yatak üretti.

İlçeye bağlı Göbel köyünde yaşayan emekli kaynakçı Ahmet Çatalca, özellikle felçli ve yatağa mahkum hastalar için tasarladığı, üzerinde klozet ve lavabosu da bulunan adını da "Felçli Hasta Yatağı" koyduğu ürünü için Türk Patent Enstitüsü kurumundan patent aldı.
Yatak yanında ayrıca, hastanın tuvalet ihtiyacını gördüğü sırada, kapı önüne koyduğu lamba ile dışarıdan gelecek kişileri uyarıcı ikaz ışıkları da mevcut.
Çatalca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasta olan kimsesiz bir yaşlının sıkıntılarından çok etkilendiğini ve kendince bir şeyler yapması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Bunun için çalışmalarına başladığını belirten Çatalca, şöyle konuştu:
"İlk önce kafamda tasarladığım yatağı daha sonra yapmaya başladım. Üzerinde tuvaleti, lavabosu, çağrı butonu, aydınlatması ve yemek masası olan bir yatak ürettim. Bunun amacı yatağa bağımlı kişilerin daha az yardımla kendi zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilmesi içindi. Felçli ve yatalak hastaların en büyük sorunu tuvalete gitmesidir. Bu kişilere ya hasta bezi bağlanır ya da yanlarında sürekli bir refakatçinin olması gerekir. Bu nedenle, kanalizasyon bağlantılı bir klozet ekledim. Özel tasarladığım klozet, kapağı kaldırıldıktan sonra hasta ihtiyacını rahatlıkla giderebiliyor, sifonu çekip, yanında bağlı tuvalet kağıdını kullanabiliyor. Ayrıca, yanındaki lavaboda ellerini yıkayabiliyor."
Çatalca, bir hastanın, refakatçi olmadan ürettiği yatakla hareket kabiliyetinin yüksek olduğunu dile getirdi.
Ürünün patentini aldıktan sonra siparişlerin ardından üretime başladığını Çatalca, şöyle konuştu:
"Tabi bu ürünümün daha fazla geliştirilmesi için desteğe ihtiyacım var. Yatak şu haliyle, ihtiyaca cevap veriyor ama geliştirilerek daha estetik olabilir. Seri üretime geçilebilir. Türkiye'de bu yatağa ihtiyaç duyan çok sayıda kişi olduğunu tespit ettim. Benim hayalim bu yatağın üretilmesi idi. Ben hayalime ulaştım. Şu anda bu yatağı kullanan kişiler ve yakınları memnuniyetlerini bildiriyorlar. Ben daha çok insana ulaşmasını istiyorum."
Ayaklarında sorunu olan hasta Ahmet Akay da baston yardımıyla yürüdüğünü ve yatağı denemek amacıyla geldiğini anlattı. Akay, yatağın çok rahat ve kullanılabilir olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA