Kitap Aşığı Sahaf, Arşiviyle Tarihe Işık Tutuyor

İzmit ilçesinde sahaflık yapan Şerafettin Ergül, 20 yılda 40 bini aşkın kitap topladı.

Ergül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiğini, kitap sevgisinin çocukluğunda okumayla başladığını söyledi.

Maddi zorluklar nedeniyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldığını ifade eden Ergül, buna rağmen her zaman kitaba, kitap okuyanlara yakın olmak istediğini dile getirdi.
"Baba mesleği çaycılığı bırakıp kitap satıcılığını tercih ettim" diyen Ergül, dükkanında kitap okuduğunu, ziyaretçilerine de okuttuğunu anlattı.
İnsanları kötü alışkanlıklardan kitap sevgisiyle uzaklaştırabileceğini düşündüğü için işe çocuklardan başladığını aktaran Ergül, "Her 23 Nisan'da çocuklara kitap kampanyası düzenliyorum, Bir hafta boyunca çocuklara bedava kitap dağıtıyorum. Orta yaşlı insanlar toplumda bir şeyler görmüş, tecrübe edinmiş. Asıl amacımız, tecrübe sahibi olmayanları kitapla buluşturup hayatı dizayn etmelerini sağlamak" diye konuştu.

- "Mangalı kitapla tutuşturacaklardı"
Ergül, Kocaeli'de uzun yıllardır işletmecilik yaptığı için çok sayıda kişiyi tanıdığını belirterek, küçük bir kitap istihbaratının bile kendisi için önemli olduğunu söyledi.

Eski bir kitap bulunduğunu duyduğunda arşivine eklemeye çalıştığını vurgulayan Ergül, şunları kaydetti:
"Bir gün eski bir binanın terasında mangala davet ettiler. Arkadaşın birisi bir dolabı açtı, içinde çok sayıda eski kitap var. Kitaplarla mangal tutuşturmak üzereyken 'dur' dedim. Mangal, kitapla yakacaktı. Kitapların eski evin sahibinden kaldığını söyledi.

Tutuşturmak için kullanıyorlardı. 'Kitapları sen bana ver, ben gelir, her gün senin mangalını yakarım' dedim. Yaklaşık 10 cilt 1936 yılında İçişleri Bakanlığınca yayımlanmış 'Ayın Tarihi' kitabını kurtardım. İçeriği şu. Türkiye ve dünyada yaşanan her türlü hadisenin tutulduğu bir kitap."
- "Günümüze ulaşmayan bilgiler dergilerde yer alıyor"
Ergül, topladığı kitapları babasından kalan daire ile evinin 2 odasında sakladığını vurgulayarak, değerlerin iyi korunması gerektiğini söyledi.

Ergül, arşivinde Yakup Kadri'nin imzalayarak okuruna hediye ettiği "Yaban" adlı romanı ve Topçu Kışlası'nın eski fotoğraflarının bulunduğu, 1870'li yıllarda Jön Türkler tarafından Paris'te basılan "Malumat" dergisinin çeşitli sayıları olduğunu aktararak, "Osmanlıca ve Fransızca basılan dergide o günü anlatan önemli bilgiler var. Günümüze kadar ulaşmayan birçok bilgi dergilerde yer alıyor" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA