Samsun Tso’dan Enerji Semineri
Samsun Ticaret ve Sanayi (TSO) ve TSO İl Genç Girişimciler Kurulu 'Yenilenebilir Enerji' konusunda farkındalığı artırmak amacıyla bilgilendirme semineri düzenlendi.
Samsun TSO Davut Altan Meclis Toplantı Salonu’nda Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Samsun TSO İl Genç Girişimciler Kurulu'nun 'Yenilenebilir Enerji' konusunda farkındalığı artırmak amacıyla düzenlediği bilgilendirme seminerinin açılış konuşmasını Samsun TSO Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin semineri Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2014 Yılı Proje Teklif Çağrısı ilanı içerisinde de yer alan, 'KOBİ’lere Yönelik Yenilikçi Yaklaşımlar Mali Destek Programı/Öncelik 2-Yenilenebilir Enerji Üretimine Yönelik Yatırımların Desteklenmesi' ile 'Yenilenebilir Enerji' konusunda farkındalığı artırmaya katkı sağlamak amacıyla düzenlendiğini söyledi.
GÜNDER Uluslararası Güneş Enerji Topluluğu-Türkiye Bölümü Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, "Bir birçok üniversiteyle çalışma yapıyoruz. Amacımız toplumda güneş enerjisi konusunda inandığımız bilimsel verileri söylemek. Biz bu işe sektör anlamında tarafız. Solar termal sistemlerde ülkemiz çok iyi durumda. Dünyada bu bakımda 3. sıradayız. 90'ın üzerinde bu bağlamda firma, 800 satıcı 3 bin çalışan var. Güneş enerjisi kurulumunda Türkiye, Brezilya ve Çin'den sonra üçüncüdür" dedi.
“Güneş Enerjisi”, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yenilenebilir Enerji Kaynakları Dairesi TÜREB Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Çalışkan, "Dünyada yenilenebilir enerji de artış gözükmektedir. Önümüzdeki yıllarda bu artış gittikçe artacaktır. Bu durum ülkemizde de aynı. 2014 yıldan sonra karasal rüzgar tribünlerinde ve güneş enerjisi sistemlerinde bir yaygınlaşmanın olacağı belirlenmiştir. Ülkemizde yenilenebilir enerji de ve rüzgar enerjisinde artış var. Ciddi bir yatırım söz konusudur. Ülkemiz, ciddi anlamda enerji bağımlısı bir ülkedir. Ülkemiz yaklaşık enerjisini yüzde 70'ini ithal kaynaklardan sağlıyor. Yüzde 40'lık kısmı ise doğal gazdır. Bununla ilgili hedefler var. 2023 yılında hedefimiz elektrik enerjisi ihtiyacının en az yüzde 30'unu yenilenebilir kaynaklardan üretimi gibi hedef var. Bunun 20 bin megavat rüzgar, 3 bin megavat da güneş santralimiz olsun şeklinde belirlendi" diye konuştu.
“Yenilenebilir Enerji Yatırımlarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” hakkında ise bilgi veren Enerji Uzmanı ve Makine Mühendisi Köksal Sönmez, "Kendi elektriğimizi üretmek için 1 megavata kadar olan durumlar da lisanssız üretilebiliyor. Yenilenebilir enerjinin mantığı bedava enerji üretimi olarak algılanıyor ama bu konuda da tasarruf şart. Kömür her zaman artıyor. Ama yenilenebilir enerji kaynakları da gün geçtikçe artacak. Almanya ile Türkiye'yi karşılaştırırsak, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli miktarı bin 538 kilovat saat, Almanya ise bin 12'dir. Bu rakamlar çok çarpıcıdır. Almanya bizde düşük olmasına rağmen güneş ve termal olarak oldukça fazla kullanım yapıyor. Yani biz kuzey ülkesiyiz ama dünyanın bizden de kuzey de olan ülkeler bizimle aynı kullanımı yapıyor güneş enerjisi konusunda" şeklinde konuştu.
Düzenlenen programa ayrıca Makine Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, Samsun TSO üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.