Toyota’nın Yeni Verso Modeli Tanıtıldı
Toyota, Verso’nun 1.6 D-4D modelinin tanıtımı ve 2013 yılının Toyota Türkiye ve sektör açısından değerlendirilmesi adına, Toyota Türkiye CEO’su Orhan Özer eşliğinde Sakarya Toyota Fabrikası’nda bir basın toplantısı düzenledi.
Toyota Türkiye 2013 yılını oldukça dinamik ve hedeflerine ulaştığı bir yıl olarak tamamladı. 2013 yılının ilk yarısı 11’inci nesil Corolla projesine hazırlanılarak geçirildiği ve bu ilk 6 aylık dönem, sadece tek model yeni Verso modelinin üretimi gerçekleştiğinden, üretim ve ihracat adetleri açısından düşük bir dönem olduğu, bu dönemde fabrika içinde yoğun bir tempo ile Corolla üretimine hazırlık yapıldığı söylendi
Toyota Türkiye’nin, Japonya dışında yeni nesil Corolla üretimine başlayan ilk fabrika olduğunu söyleyen Toyota Türkiye CEO’su Özer, proje için toplam 150 milyon Euro’luk model yatımı gerçekleştiğini ve yeni çalışanların işe alındığını dile getirdi. Özer'in verdiği bilgiye göre, 2012 takvim yılı toplam üretimi 76 bin 925 iken 2013 yıl sonu Corolla ve Verso toplam üretim adeti geçen yıla göre yüzde 33’lük bir artış gerçekleştirerek 102 bin 260 oldu. 2013 yılı üretiminin yüzde 65’ini Corolla, yüzde 35’ini Verso modelleri oluşturdu.
CEO Özer, 2013 yılında üretiminin yüzde 85’i oranında, toplam 1 buçuk milyar dolarlık değerde ihracat gerçekleştirildiğini, 49 bin 519 adet Corolla ve 36 bin 259 adet Verso olacak şekilde toplam 85 bin 778 otomobil ihraç edildiğini belirterek, “Sektör açısından oldukça verimli bir yıl geçirdik. Toplam üretim yüzde 5 artışla 1.13 milyon, toplam ihracat yüzde 14 artışla 828 bin adete karşılık 21.5 milyar dolar, toplam pazar yüzde 9 artışla 893 bin olarak gerçekleşti” dedi.
Orhan Özer, otomobil pazarının her geçen gün büyüdüğü Türkiye’de, kullanılan otomobillerin yüzde 78’inin ithal modellerden oluşma da dış ticaret açığının artmasında bir etken olduğunu söyledi.
Toyota Türkiye’nin 2014 yılı toplam üretim hedefinin 130 bin olduğunu anlatan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “2014 yılı için sektörde üretim ve ihracat yapan otomotivciler için 2013 yılına benzer bir tablo gerçekleşebilir, ancak sadece satış yapan ithalatçı şirketler pazarda bu yılki performanslarını yakalayamayabilir. Ülke ekonomisi adına olumlu cari açık azaltma çabalarıyla ithal araç oranının azalacağı öngörüsü, ülkemiz açısından doğru bir strateji izlendiğinin önemli göstergelerinden biridir. Toyota Türkiye’nin 2014 yılı toplam üretim hedefi 130 bin. Hedeflenen üretimin yüzde 32’sini Verso, yüzde 68’ini Corolla’nın oluşturacağı öngörülmektedir ve üretimin yüzde 80’inin ihraç edilmesi hedeflenmektedir.”
Özer, konuşmasında, “Türkiye’de otomotiv sektörü, 2013 yılında yüzde 68 ithal araç, otomobil olarak baktığımızda yüzde 78’i ithal araç. Avrupa’da bu kadar ciddi boyutta üretim gücüne sahip olan 6’ıncı sırada bir üretim gücüne sahip olan bir ülkede, bu kadar yüksek oranda ithal araç olması açıkçası şahsi görüşüm olarak benim çok hoşuma giden bir durum değil" dedi.
Verginin artmasını bir üretici ve ihracatçı olarak çok sakıncalı görmediğini anlatan Özer, sözlerine şöyle devam etti: "Yani dış ticaret açığının da kontrol edilmesi açısından, katkıda bulunacaktır diye görüyorum. Döviz kurlarımıza baktığımızda da son 10 yıldır Türk Lirası aşırı değerli olduğu herkes tarafından biliniyor. Bu değerlenmenin biraz daha dengeye oturduğunu ya da denge noktasına geldiğini söyleyebiliriz. Hepimizin beklentisi bir kararlı istikrarlı bir yapıda olmasıdır Türk Lirası’nın, bu ihracatçılar içinde istikrar çok önemli. Genel olarak ben bir felaket ortamı ya da çok kötü bir ortam olduğunu düşünmüyorum. Tabi ki istikrar dönemi gelecektir, kısa dönem içinde ya da orta vadede istikrarlı bir yapıya kavuşacağız ve bu yapıda umuyorum hem ülkenin rekabet gücünü hem de ihracatın rekabet gücünü artıracak seviyelerde olacaktır. Ben karamsar ya da tedirgin değilim, her şey dengesine oturacaktır ve ülkemiz kalkınmasına aynı şekilde devam edecektir.”