Gediz’de 300 Maden İşçisi Sgk İle Mahkemelik Oldu

Kütahya’nın Gediz ilçesinde 300 maden işçisi, prim borcu sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile mahkemelik oldu.

Gediz’de 300 Maden İşçisi Sgk İle Mahkemelik Oldu

Edinilen bilgiye göre, Gökler Linyit Kömürü Havzası'nda çalışan 400 maden işçisinden 300’ü Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şubesi'ne üye olmak için kayıt yaptırdı. İşçiler ilk önce e-devlet şifresi almak için PTT Gediz Şube Müdürlüğü önünde toplanarak uzun bir kuyruk oluşturdu. Daha sonra Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şube Başkanı Ahmet Yılmaz ile birlikte bir internet kafeye giden işçiler, sendikaya üye olmak için burada da sıraya girerek kuyrukta bekledi.

Çağdaş işçi haklarına sahip olabilmek için sendikalı olmak istediklerini belirten maden yer altı işçilerinden Lokman Ergün, 990 lira olan maaşlarına bu yılın ilk 6 ayı için yüzde 2, ikinci 6 ayı için de yüzde 2 zam yapıldığını ve toplamda bin 100 liraya ancak ulaşabilen bu parayla geçinemediklerini söyledi.

Daha iyi şartlarda çalışabilmek için sendikaya üye olmaya karar verdiklerini ifade eden Lokman Ergün, şöyle konuştu:
"Bizim istemiş olduğumuz zam verilmedi. Daha sonra arkadaşlar, 'Bizim hakkımızı en iyi sendika savunur, biz sendikaya kayıt olalım' dediler. Biz de sendikanın başkanını bulup getirdik. Kendimizi sendikalı yapmak için iki gündür mücadele veriyoruz. 3-4 şirketten yaklaşık 400 işçi bu eyleme katıldı.

Postaneden e-devlet şifremizi aldık. Şu an internet kafeye girip herkes Maden-İş Sendikası üyesi olacak.”
Prim borcu yüzünden SGK ile mahkemelik olan işçilerden Hasan Batı da 2007-2009 yılları arasında bir maden şirketinde sahte evrak düzenlenerek başka bir iş yerinde çalışmış gösterildiklerini iddia ederek, “18 seneden beri madenlerde yer altında çalışıyorum. Üç beş kişi toplanıp ocak açıyorlar. Sahte şirket üzerinden bizi sigortaya bildirmişler. Bize bu yüzden SGK dava açıyor, sahtekarlık, dolandırıcılıktan dolayı. Halbuki yer altında çalışan işçiyiz biz, sahte evrak düzenlemeden ne anlarız. Şu an kişi başına 2’şer bin 3’er bin lira ceza geldi. Mahkememiz hala sürüyor. Kişi başına 2 bin-3 bin lira avukatlık ücreti isteniyor bizden. Bin lira ile evin ihtiyacını mı karşılayalım, avukat parası mı ödeyelim? Bize sendika gibi kurum olmadığı sürece sahip çıkan yok. Bunu bütün devlet büyüklerimizin duymasını istedik” ifadelerini kullandı.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şube Başkanı Ahmet Yılmaz, “Buradaki şirketlerde mağdur olan işçi arkadaşlarım beni aradılar. Mağdur olduklarını ve kendilerine sahip çıkılması için sendikaya üye olmak istediklerini söylediler. Biz de, 'Üye olmak istiyorsanız postaneden e-devlet şifresi alarak bize gelin' dedik. Bize başvuranların üyeliklerini tamamladık ve halen gelenler olursa yapmaya devam edeceğiz. Çalışan arkadaşlarımızın hak ve menfaatlerini korumak adına her türlü mücadele etmeye devam edeceğim. Özel sektörde her iş kolundan mağdur olan işçilerimiz mutlaka bir sendikayı arayıp üye olsun. Bu; işçilerin kendileri, eşi, çocukları ve memleket için hayırlı olur. Bu kölelik sistemine inşallah bundan sonra son, diyorum. Şu ana kadar Gediz’in Gökler kömür havzasında çalışan 400 işçiden 300’ünü üye olarak kayıt yaptık. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yönetmeliğine göre Gediz bölgesinde Toplu İş Sözleşme yetki sayısına ulaştık ve önümüzdeki günlerde üye sayısının daha da artmasını bekliyoruz. Son yapılan kayıtlarla şubemizin toplam üye sayısı bin 600’ü aşmış bulunmaktadır” dedi.

Bu arada Gediz SGK yetkilileri, olayın mahkemeye intikal etmesi sebebiyle herhangi bir açıklama yapmalarının söz konusu olmadığını söyledi.

Kaynak: İHA