Mobil Hayvan Kliniğinin Faaliyetlerinin Yasal Olmadığı İddiası

Fethiye Turizm Tanıtım Eğitim Kültür ve Çevre Vakfı (FETAV), ilçedeki sokak hayvanlarının bakım, beslenme, aşılama ve kısırlaştırma işlerini yürüttüğü mobil hayvan kliniğinin faaliyetlerini durdurdu.

Vakıf Müdürü Dilek Dinçer, gazetecilere yaptığı açıklamada, sokak hayvanlarına yönelik çalışmaların ülke geneline yayılması için merkezi İsviçre'de bulunan Marchig Animal Welfare Trust Vakfı ile bir süre önce protokol imzaladıklarını anlattı. Bu protokolle vakıftan 24 bin avro destek aldıklarına değinen Dinçer, bu destekle sokak hayvanlarının bakım, beslenme, aşılama ve kısırlaştırma işlemlerinin yapılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Vakıf olarak sokak hayvanlarına "mobil" hizmet verilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile de protokol imzalandığını vurgulayan Dinçer, ayrıca Fethiye Belediyesinin de kendi mülkiyetindeki mobil kliniği vakfa tahsis ettiğine dikkati çekti.
Bir süre sonra klinik veterinerinin, Muğla Veteriner Hekimler Odasından bir yazı aldığını belirten Dinçer, bu yazıda, "Çalışma izni almış olan mobil klinikte mesleğinizi icra etmeniz hem sokak hayvanlarının sağlığı hem de mesleki etik değerlerimiz düşünülerek uygun bulunmamıştır" denildiğini bildirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün de kısırlaştırma, aşılama ve rehabilitasyon işlemlerinin seyyar şekilde yapılmasının yasal olmadığı yönünde görüş bildirdiğini kaydeden Dinçer, iki bakanlığın mevzuatları arasındaki uyuşmazlık nedeniyle çalışmalarını sonlandırmak zorunda kaldıklarını vurguladı.
Dinçer, kendilerine gönderilen 24 bin avronun kullanamadıkları 9 bin 500 avrosunu sponsor vakfa iade ettiklerini açıkladı.

Fethiye Hayvan Dostları Derneği kurucu başkanı Perihan Agnelli ise ilçedeki köylerin büyük bir bölümünü gezerek sokak hayvanlarının kısırlaştırma ve bakım işlemlerini yaptıklarını anlattı.
Mobil hayvan kliniğinin faaliyetlerinin engellendiğini savunan Agnelli, "Muğla Valiliği, Fethiye Kaymakamlığı, Orman ve Su işleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile imzalanmış protokoller ve izinler olmasına rağmen şikayet üzerine veterinerlerimiz çalıştırılmamıştır. Hatta veterinerlerimiz tehdit edilerek meslekten men edilmeleriyle korkutuldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından çözüm bekliyoruz" dedi.

Kaynak: AA