Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Türkiye'nin fındıkta verim ve kaliteyi artırması, dolayısıyla piyasada her bakımdan istikrarı sağlaması gerektiğini, bunun yolunun da mevcut bahçelerde gereken yenileme ve gençleştirmeyi yaparak 1 milyon tonun üzerinde fındık üretebilecek şekilde çalışmalarda bulunmaktan geçtiğini belirtti.

Köleoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bir ülkenin gayri safi milli hasılasının, dolayısıyla milli gelirinin artmasına hiç şüphesiz en büyük katkıyı ihraç edilebilecek ürünlerdeki artışların yaptığını ifade etti.

Yasama ve yürütmedeki istikrar ile ihracatta son yıllarda büyük bir atılım yapan Türkiye'nin, geçen yıl beklenen düzeyde artışı sağlayamamış olsa da önümüzdeki 10 yıl için, yani 2023 hedefine doğru yürüyüşünü başarıyla sürdürebileceğini kaydeden Köleoğlu, şöyle devam etti:
"Bu yürüyüşte hiç şüphesiz ki dış ticareti oluşturan ihracat ve ithalat arasındaki denge çok önemli olacaktır. İhracatımızın ithalatımızı karşılama oranını en azından birbirine yaklaştırabilirsek Türkiye gerçek anlamda gayri safi milli hasılasını artıracaktır. Bunun için asgari girdi ile imal ettiğimiz ürünlerin azami miktarda olması gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında, Trabzon'u reel döviz kazanımında Türkiye'de ilk sıraya oturtan fındık iyi bir örnek teşkil etmektedir. 2012-2013 sezonunda 304 bin ton iç fındığı ihraç eden, yıl olarak da 2013'de 274 bin ton iç fındığa ulaşan Türkiye ihracatında Trabzon'un payı yüzde 42 gibi bir orana yükselmiştir. Bu şu anlama gelmektedir; 1 milyar 767 milyon 276 bin dolarlık ihracatın, 732 milyon dolarlık kısmı Trabzon'da faaliyet gösteren firmalar tarafından dünyaya pazarlanmış, ihraç edilmiştir."
Bu rakamların Trabzon Ticaret Borsasının fındıkla ilgili çalışma, görüş ve önerilerinde yıllar öncesinde yer alan hedeflerin yavaş yavaş gerçekleştiğinin de kanıtı olduğunu belirten Köleoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Çünkü biz serbest piyasa koşullarında, üreticinin de mağduriyetini önleyecek destekleme politikaları ile uygulanacak sistemin Türk fındığının geleceğinin önünü açmak olduğunu yıllardır söylüyoruz. O günden bugüne vazgeçmediğimiz sloganımız, 'Türkiye ürettiği fındığın tamamını ihraç etmelidir' şeklindedir. Bugün 700 bin hektarın üzerinde fındık bahçesine sahip ülkemizde, maalesef verim ve kalite istediğimiz, daha doğrusu dünya piyasalarında rakiplerimizi ezip geçmemize imkan sağlayacak düzeyde değildir. Son 10 yılın ortalamasına göre bahçelerimde ürettiğimiz fındık miktarı yıllık 600 bin ton civarındadır. Bugün iç piyasayı kenara koyduğumuz zaman istikrarlı fiyat ve satış politikaları izlersek, bu miktarın sadece ihracata yetebileceği görülmektedir. Oysa Türk halkının da iç piyasada tüketimi 100 bin tonu aşmış, 150 bin tonları zorlamaya başlamıştır. Bu durumda Türkiye olarak fındıkta verim ve kaliteyi artırmamız, dolayısıyla piyasada her bakımdan istikrarı sağlamamız gerekir. Bunun yolu da mevcut bahçelerde gereken yenileme ve gençleştirmeyi yaparak 1 milyon tonun üzerinde fındık üretebilecek şekilde çalışmalarda bulunmaktan geçiyor."
Köleoğlu, bu nedenle TTB olarak fındık tarihinin en büyük adımlarından birini atıp "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi"ni başlattıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Projede sektörle ilgili resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin tümünün bizimle hareket etmesi, hedefe ulaşmada en büyük güvencelerimizden biridir. Yani hepimiz aynı amaç etrafında birleşerek, Türkiye'ye kazandırmak için çaba gösteriyoruz. Trabzon'un burada da önder olarak, projenin fındık üretim bölgesinin tamamına yayılmasına sebep olacağını düşünüyor, inanıyoruz."
Kaynak: AA