Erzincan Üniversitesi’nde Kazak Dili ve Kültürü Merkezi Açıldı

Erzincan Üniversitesi ile Kazakistan Abay Milli Pedagoji Üniversitesi işbirliği çerçevesinde Erzincan Üniversitesinde Abay Kazak Dil ve Kültür Merkezi’nin açılışı yapıldı.

Erzincan Üniversitesi’nde Kazak Dili ve Kültürü Merkezi Açıldı
Birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği açılışta, her iki ülke kültürünün paylaşımı ile ilgili çeşitli kararlar alındı.
Kazakistan Abay Milli Pedagoji Üniversitesinde 2 ay önce açılışı yapılan Erzincan Üniversitesi Dil ve Kültür Merkezinin ardından, Erzincan Üniversitesi’nde de Abay Kazak Dil ve Kültür Merkezi’nin açılışı yapıldı. Törene Vali Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Abay Milli Pedagoji Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Gabit Kenzebayev, Türk ve Kazak öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Sabah saatlerinde Erzincan’a gelen Kazak Heyeti üniversite girişinde Mehteran ekibinin gösterisi ile karşılandı. Ardından törenin yapıldığı salona geçildi ve burada iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan programda iki üniversitenin tanıtım filmleri izlettirildi.

Programın ilk konuşmasını Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, yaparak, iki üniversite arasında kısa süre önce başlayan işbirliği protokolü hakkında bilgiler verdi. Çapoğlu; “Üniversitemizle, Abay Kazak Üniversitesi arasında imzaladığımız eğitim anlaşması gereğince, Mevlana Programı başta olmak üzere iki yıldır öğrenci hareketliliğini gerçekleştirmekteyiz. Yaklaşık iki ay öncede bu çerçevede Kazakistan Abay Üniversitesinde, Üniversitemizin Dil Kültür Merkezini açmış bulunmaktayız. Bu kültür alış verişi çerçevesinde kökü bir, sınırları ayrı olan bir milletin köklerinden bugüne taşıdığı kültür mirasımızı bugünün gençlerine karşılıklı olarak aktarmaya çalışacağız. Bu şekilde birbirimizi daha iyi anlamaya, tanımaya, birbirimize daha fazla destek olmaya çalışacağız” dedi.

Kazakistan Abay Milli Pedagoji Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Gabit Kenzebayev ise Türkiye’nin “Kazakistan’la derin tarihi bir ilişkisi olduğunu hatırlatarak, tarih boyunca Kazakistan’ın hep yanında olduğunun altını çizdi. Abay Milli Pedagoji Üniversitesi hakkında da bilgiler veren Rektör Vekili Prof. Dr. Gabit Kenzebayev; “İki ülke arasındaki ilim, medeniyet ve ekonomi alanlarındaki ilişkiler giderek iyileşmektedir. 85 yıllık tarihiyle Kazakistan’ın en köklü üniversitesi olan Abay Kazak Milli Pedogoji Üniversitesi, Türkiye’den başka 35 ülkede, 178 üniversite ile işbirliği yapmaktadır. Üniversitemizin yol haritası da; yurt dışındaki üniversitelerle denkliği sağlayacak programlar var. Bunun için var gücümüzle çalışıp, ilmi kalitemizi zirveye çıkarmak istiyoruz. Erzincan Üniversitesiyle 2011 yılında kurduğumuz ilişkide bu amacın açık bir göstergesidir. 2013 yılında iki üniversite arasında imzalanan Mevlana protokolü beraberindeki öğrenci ve öğretim elamanları değişim süreci güçlenerek devam ettiğine işarettir.” dedi.

Törende son konuşmayı yapan Vali Abdurrahman Akdemir ise Kazakistan ile Türkiye arasında gün geçtikte her alanda ilişkilerin arttığını ifade ederek; “Türkiye ve Kazakistan köklü bir geçmişin evlatlarıdır. Dilimiz yakın, dileğimiz bir, kadirimiz benzer, tarihimiz ortaktır. Dünyanın değişik coğrafyalarında bulunmamıza rağmen, asırlar boyu kesintiye uğramayan ortak tarihi ve kültürel değerlerimiz, hasletlerimiz, bizi birbirimizden koparmamış, iki kardeş dost ülke arasındaki ilişkiler her geçen gün giderek daha da artmıştır. Temennimiz; yakın gelecekte ilişkilerimizin her alanda güçlenerek daha da gelişmesi ve zirveye çıkmasıdır. İki üniversite arasında başlanan bu ilişkiyi son derece önemsiyor, açılışını yapacağımız Kültür Merkezinin de iki üniversite arasındaki, iki ülke arasındaki kültür ve eğitim alanın da önemli katkı sunacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Erzincan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Müzik Eğitimi Bölümü öğrencileri tarafından verilen mini konserin ardından, halk oyunları gösterisi sergilendi. Daha sonra Abay Kazak Dil ve Kültür Merkezinin açılışı Vali Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ve Abay Milli Pedagoji Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Gabit Kenzebayev Kazakistan geleneklerine göre yapıldı. Kültür merkezinden içeriye giren davetlilerin başlarından şekerler atılırken, Kazakistan Milli Şairi Abay’ın büstünün açılışı yapıldı, davetlilere kımız ve deve sütü başta olmak üzere Kazak yemekleri ikram edildi.
Kaynak: İHA