"Okul Alışverişinde Tse Belgeli Ürünleri Tercih Edin"

ESKİŞEHİR - Türk Standartları Enstitüsü Eskişehir Müdürü İsmail Kaynarca, okul için alışveriş sezonunun başlamasıyla birlikte hızlanan hareketlilik sürecinde gözden kaçırılmaması gerektiği uyarısında bulunarak, "Mutlaka TSE belgeli ve çocuğun yaş grubuna uygun ürünler tercih edilmeli, 'merdiven altı üretim' olduğu hissedilen ürünlerin etiket bilgileri dikkatle incelenmeli. TSE logosu hem ürünlerin ilgili standarda uygunluğunun hem de sağlıklı, güvenli ve kaliteli olduğunun tescilidir" ifadelerini kullandı.

Kaynarca, yaptığı açıklamada, 2013-2014 eğitim öğretim yılının başlamasına az bir süre kaldığı için üniforma, kıyafet, çanta, kırtasiye, gibi eğitime yönelik alışverişlerin hızlandığını hatırlatarak, "Bu süreç velilerin ekonomi hesabı yaptığı, çocukların ise heyecanla alışverişte bulundukları bir dönemdir. Ancak önemli noktaları unutmadan bilinçli tüketiciler olarak bu süreci geçirmemiz gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Velilerin okul alışverişi yaparken insan sağlığına uygunluk bakımından dikkatli olması gerektiğine işaret eden Kaynarca, şunları kaydetti:

''Mutlaka TSE belgeli ve çocuğun yaş grubuna uygun ürünler tercih edilmeli, 'merdiven altı üretim' olduğu hissedilen ürünlerin etiket bilgileri dikkatle incelenmeli. Ayrıca Uzakdoğu kökenli ya da ithal ibareli olduğu halde markasız ürünler alınmamalı.''

Kaynarca, boyalı, plastik baskılı okul ve beslenme çantalarıyla matara ve termosların tercih edilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Kırtasiye malzemelerinde TSE markası hem velilerle öğrenciler için hem de üretici kesim için kazanç sağlayacaktır. TSE logosu hem ürünlerin ilgili standarda uygunluğunun hem de sağlıklı, güvenli ve kaliteli olduğunun tescilidir. Ürünlerin sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği ancak yetkin laboratuvar ortamlarındaki testlerle anlaşılabilmektedir. Laboratuvar testlerinden olumlu sonuç alan ve denetimlerde, üretim yerlerinde gerekli şartları taşıdığı belirlenen firmalara belge veriliyor. TSE markasının ayrıca devlet garantisi olduğunu bilmek gerekir.''

-''Ürünler yoğun boya kokusu içermemeli''

Vatandaşlardan, şüphelenilen ürünler hakkında ilgili kurum veya kuruluşlara şikayette bulunmalarını isteyen Kaynarca, ürünlerin yoğun boya kokusu içermemesi, plastik baskı yapılmış gıda ve su taşıyıcı ürünler bulunmaması, ''insan sağlığına zararlı madde'' olmadığını belirten bilgilere yer verilmesi, fiyatının değerini karşılayacak dengede olması gerektiğini bildirdi.

Kaynarca, öğrencilerin okullara ulaşımının yüzde 80 oranında servis araçlarıyla sağlandığı bilgisini vererek, servis anlaşması yapılırken TSE tarafından verilen hizmet yeterlilik belgesi bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA