Undp, Bölgesel Merkezi'ni İstanbul'a Taşıyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesel Merkezi'nin İstanbul'a taşınmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesel Merkezi'nin İstanbul'a taşınmasına ilişkin anlaşmanın, New York'ta devam etmekte olan 68. BM Genel Kurulu çerçevesinde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve UNDP Başkanı Helen Clark tarafından, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da katıldığı bir törenle, Türkevi'nde imzalandığı belirtildi.

Açıklamada, UNDP'nin, İstanbul'un bölgedeki merkezi konumunu, Türkiye ile stratejik ortaklığını ve Türkiye'nin uluslararası arenadaki artan rolünü de dikkate alarak Avrupa ve BDT Bölgesel Merkezi'nin Türkiye'ye taşınması yönünde karar aldığı ifade edilerek, bu kararın hukuki temelini oluşturan anlaşmanın imzalanmasının, taşınmanın hayata geçirilmesi sürecindeki nihai adımlardan birini oluşturduğu bildirildi.

BM ve ihtisas kuruluşları ile Türkiye'nin son yıllardaki ilişkisinin büyük bir ivme kazandığına dikkati çekilen açıklamada, BM'nin en önemli ihtisas kuruluşları arasında yer alan UNDP ile işbirliğinin bu kapsamda özel yer tutmakta olduğu belirtildi.

Yapılan açıklamada, kalkınma alanında ekonomik ve sosyal çalışmalar yapan, ülkelerin kendi bünyelerine uygun kalkınma modelleri oluşturmalarına katkıda bulunan UNDP ile işbirliğinin 1950'li yıllara kadar uzanmakta olduğu hatırlatılarak, UNDP'nin Türkiye'de, yoksulluğun azaltılması; demokratik yönetişim; çevre ve sürdürülebilir kalkınma alanları olmak üzere üç ana başlıkta çok sayıda proje gerçekleştirdiği ifade edildi.

UNDP ile Türkiye'ye yönelik ortak projeler üretmenin ötesinde, Türkiye'nin, yükselen bir ekonomi ve donör ülke olarak BM sistemi içinde önemli bir kalkınma işbirliği ortağı haline geldiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Nitekim, en az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yaptığımız ve küresel ekonomik kriz dönemlerinde dahi artmaya devam eden resmi kalkınma yardımlarımız çok boyutlu dış politikamızın ayrılmaz bir parçası olmuştur. 2011'de UNDP ile imzaladığımız "Türkiye-BM Kalkınma Programı Ortaklık Çerçeve Anlaşması" bu örgütle ilişkilerimizi "stratejik ortaklık" noktasına taşımış ve ülkemizin küresel kalkınma ortağı konumunu tescil etmiştir."

Açıklamada, UNDP Bölgesel Merkezinin faaliyetlerine bundan sonra İstanbul'da devam edecek olmasının, Türk dış politikasının kalkınma işbirliği boyutuna verilen önemin artarak devam edeceğinin somut bir göstergesi olduğu ifade edilerek, Bölgesel Merkez'in Türkiye'de faaliyet gösterecek olmasının, İstanbul'un BM için bir bölgesel merkez haline getirilmesi hedefi bakımından da önemli bir adım teşkil ettiği vurgulandı.

Kaynak: AA