Marmaris’in Asırlık Kadınları

Muğla’nın Marmaris ilçesinde 105 yaşındaki Ayşe Ünlü ve 97 yaşındaki Emine Nine'den sonra Beldibi’nde yaşayan 101 yaşındaki Fatma Nine de yaşamında bir asırı deviren kadınlar arasına girmeyi başardı.

Marmaris’in  Asırlık Kadınları
Marmaris’te yaşayan 3 kadın, asırlık yaşları ile İnsanların 100 yaşına ve ilerisine kadar nasıl meşgul ve mutlu ve sağlıklı kaldıklarına cevap verir nitelikte yaşamlarını sürdürmeye devam ediyorlar. Armutalan Merkez mahallesinde yaşayan 105 yaşındaki Ayşe Ünlü asırlık yaşına rağmen yaşama meydan okuyor. Dört çocuk sahibi Ünlü, torunun torununu gördü. Ünlü'nün 80 yaşında kızı, 70 yaşında oğlu bulunuyor. Okuma yazma bilmeyen ancak hafızası hala güçlü olan Ünlü, 105 yaşına rağmen namaz sureleri ve duaları ezbere eksiksiz okuyor.

101 YAŞINDAKİ FATMA NİNE HALA DİMDİK AYAKTA DURUYOR
Beldibi Karşıyaka Mahallesinde yaşayan 1912 doğumlu Fatma Türkoğlu asırlık yaşıyla Marmaris’in ikinci uzun yaşayan kadın ünvanına sahip. Eşini 28 yıl önce kaybeden Fatma ninenin 7 çocuğu 20 torunu bulunuyor.. 5 kuşak gören 101’lik Fatma nine uzun yaşamasını stresten uzak olmaya, doğal beslenmeye ve çalışmaya bağlıyor. Asırlık yaşına rağmen hiçbir hastalığı bulunmayan Fatma Türkoğlu, kulaklarının zor duymasından şikayet ediyor.Fatma Türkoğlu, şimdiki gençlerin ekonomik yönden daha şanslı olduğunu söylemeyi de ihmal etmedi.

97’LİK EMİNE NİNE DAĞA ÇIKIP KEKİK TOPLAYARAK GEÇİMİNİ SAĞLIYOR
Marmaris'e bağlı Çetibeli köyünde yaşayan 1916 doğumlu Hatice Eraslan dağlardan topladığı kekik ve çayları satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Çetibeli köyünde yaşayan 1916 doğumlu Hatice Eraslan dağlardan topladığı kekik ve çayları satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Geçimini, dağlardan kekik, adaçayı, dağ çayı gibi bitkileri toplayıp satarak sağlayan Hatice Eraslan(97), düşüp bacağını kırdıktan sonra da kekik toplamayı bırakmamış. Her gün bastonunu alıp dağa çıkan Eraslan, geçinecek başka bir geliri olmadığı için çalışmaya mecbur olduğunu söylüyor. Torununun torununu gören yaşlı kadın topladığı bitkileri evinin önüne kurduğu tezgahta satıyor. Karnını doyurmak için çalıştığını ifade eden Eraslan, uzun yıllar dinç kalmasının sırrını yediği ot kavurmasına bağlıyor. Eraslan, gücü yettiğince kekik toplamaya devam edeceğini söylüyor.

Araştırmalara göre; Türkiye'nin en yaşlısı Gaziantep'te yaşıyor. En uzun yaşayan bölge ise Ege. Nazilli-Aydın ilçesinde de insanlar uzun yaşıyor.Uzmanlar bu gölgelerde insanların Bol zeytinyağı, ot ağırlıklı bir beslenme alışkanlığından dolayı uzun yaşadıklarını tahmin ediyor.
Kaynak: İHA