ABD Dışişleri Bakanı Kerry: 'Güvenlik Konseyi, Suriye Konusunda Harekete Geçmeye Hazırlıklı Olmalı”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, BM Güvenlik Konseyi’nin, Suriye’nin kimyasal silahlarını yok etmek için harekete geçmeye hazır olması gerektiğini söyledi.

Gelecek hafta düzenlenecek olan BM Genel Kurulu toplantısı öncesinde basının karşısına çıkarak Suriye hakkında açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, uluslararası toplumun Suriye’deki kimyasal silahların tamamıyla yok edilmesini barışçıl yollarla sağlayıp sağlayamayacağının bütün dünya tarafından dikkatle izlendiğini vurguladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kimyasal silahların rejim tarafından kullanıldığını inkar etmesine atıfta bulunan Kerry, “Herkes kendi gerçeklerine sahip olabilecekmiş gibi davranmaya vaktimiz yok. Suriye’nin kimyasal silahlarıyla mücadele bir oyun değil. Bu son derece gerçek ve önemli bir konu” şeklinde konuştu.

Kerry, 21 Ağustos’ta gerçekleştirilen saldırının arkasında Suriye rejiminin olduğunun, BM tarafından sunulan “tanımlayıcı” bir rapor ile kanıtlandığını dile getirerek, Güvenlik Konseyi’nin bu konuda önümüzdeki hafta düzenlenecek toplantıda harekete geçmeye hazır olması gerektiğini ifade etti.

Kerry, “Uluslararası toplumun ayağa kalkması ve Suriye’nin kimyasal silahlarının yok edilmesine yönelik uygulanabilir bir eylemin önemini en güçlü şekilde dile getirerek açıkça konuşması hayati önem taşıyor” dedi.

Kaynak: İHA