Hoşap Kalesi'nde 360 Yıllık Su Sistemi

Yüzünncü Yıl Üniversitesince Gürpınar ilçesindeki Hoşap Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında, 360 yıl öncesine ait su tesisatı bulundu.

Urartu medeniyetine ait kalenin temelleri üzerine 16. yüzyılda kurulan ve uzun yıllar Mahmudi beylerinin sarayı olarak kullanılan Hoşap Kalesi'nde, YYÜ tarafından 6 yıl önce başlatılan kazı çalışmaları bu yıl da devam ediyor.

YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında 6 yıldır süren kazı çalışmalarında, çok sayıda eser gün ışığına çıkarılırken, kaledeki birçok yapı da yeni bir görünüme büründü.

Kazı çalışmalarının bu yıl ki bölümünde ise 1650 yılına ait olduğu belirlenen su tesisatı bulundu.

Bu yıl devam eden kazı çalışmalarını inceleyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ile Gürpınar Kaymakamı Metin Yılmaz, ilk olarak kalede ortaya çıkarılan bölümleri gezdi.

Çalışmalarla ilgili kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Top'tan bilgi alan Rektör Battal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Van'ın tarihi doku bakımından zengin bir kent olduğunu belirterek, Hoşap Kalesi'nin de bu doku arasında yer aldığını söyledi.

Kazı çalışmalarının kısa sürede eserleri ortaya çıkardığını anlatan Battal, "Bugün gördük ki çok önemli bir eserimiz gün yüzüne çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Kaleyle ilgili birkaç proje daha sunulacak. O projeler de uygulamaya geçtiği zaman kaledeki bazı mekanlar tamamen korunmuş olacak ve oturulabilir durumu gelecek. Böylece buraya daha fazla turist çekebilecek aşamaya geleceğiz. Ana hatlarıyla bu tarihi dokunun önemli hatları ortaya çıkarılmış oldu" dedi.

Kaymakam Metin Yılmaz ise kaleyi ilk kez yakından görme fırsatı bulduğunu bildirerek, "İnşallah ileride yapılacak çalışmalarla burası tam bir cazibe merkezi durumuna gelir. Bölgemizin de buna ihtiyacı var. Böylesi yapıların kazandırılmasıyla bölgemizin imajının da olumlu anlamda gelişeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kazı başkanı Top da kazı çalışmalarında 3 ayrı hamamla karşılaştıklarına değinerek, kazılarda yapılara aktarılan temiz ve kirli suyun dağıtımı için künk sisteminin kullanıldığına şahit olduklarını kaydetti.

Hamamlardaki su ihtiyacının kalenin yanı başındaki nehirden büyük çıkrıklarla sağlandığını vurgulayan Top, "Bunun dışında daha yüksek kesimlerden kaleye temiz su getirilmiş ve bu suların kullanımı da yine künk ve kanalizasyon sistemiyle sağlanmıştır. Bu yıl bununla ilgili bulgulara ulaştık. Bu sistem 1650'li yıllardan beri kullanılıyor" diye konuştu.

Kaynak: AA