Atb Yönetim Kurulu Başkanı Çandır'ın Açıklaması

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, dünyada yöresel ürünler pazarının 50 milyar dolarlık bir ticaret hacmi bulunduğuna dikkati çekerek, "Anadolu topraklarında binlerce yöresel ürün var. Yöresel ürünlerimizi ulusal ve uluslararası pazarlara sunmak ekonomiye büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

Anadolu Ajansı Bölge Müdürü Tuncer Çetinkaya'yı ziyaret eden Çandır, ATB öncülüğünde bu yıl dördüncüsü düzenlenecek Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı hakkında bilgi verdi.

19 Eylül Perşembe günü açılacak fuara 60 yöreden yaklaşık 120 firma, kurum ve kuruluşun katılacağını belirten Çandır, Yöresel Ürünler Projesi'nin bir parçası olan fuarın ekonominin altyapısını güçlendirecek önemli bir organizasyon olduğunu söyledi.

Anadolu'nun 10 bin yıllık kültürel, coğrafi birikimini ortaya çıkartarak, el emeği, göz nuru ürünleri tekrar ekonomiye kazandırmak için çaba sarf ettiklerini kaydeden Çandır, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 2 bin 500 civarında coğrafi işaret alabilecek yöresel ürün var. Bu ürünlerin 177'si coğrafi işaret aldı, 224'ü için de müracaat yapıldı. Yöresel ürünlerimiz sürdürülebilir bir üretimle beraber yurt dışında mağazalara kadar gidebilir. Hepimiz işsizlikten yakınıyoruz, biz bu ürünleri tüketsek insanlar yöresinden göç etmek zorunda kalmayacak. Ayrıca kadın istihdamı, yörenin tanıtımı açısından önemli, ihracat açısından da katma değeri yüksek ürünler. Bugün dünyada coğrafi işaretli ürünlerin yaklaşık 50 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunun yüzde 80'i Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan'a ait. Anadolu topraklarında binlerce yöresel ürün var. Yöresel ürünlerimizi ulusal ve uluslararası pazarlara sunmak ekonomiye büyük katkı sağlayacaktır."

Kaynak: AA