Suriye'nin Kimyasal Silahlarının Denetimi Tartışmaları

PEKİN - Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD ve Rusya arasında Suriye'nin kimyasal silahlarının tasfiyesi konusunda sağlanan mutabakatı olumlu karşıladıklarını bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Vang'ın, Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un ziyaretinde, Suriye rejiminin bu konuda anlaşmaya varmasını olumlu karşıladığını söylediği belirtildi.

Vang, ayrıca rejimin bu anlaşmayı imzalamasının Suriye'de gerilimin azalmasına ve kimyasal silahlar sorununun barışçıl yollarla çözülme sürecinin başlamasına yol açacağını savundu.

Suriye meselesinin çözümünün BM çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Vang, BM Güvenlik Konseyi'nin bu anlamda olumlu rol oynamasını umduklarını ifade etti.

Vang, Çin'in, Suriye konusundaki "siyasi çözümün tek çıkış yolu" olduğu yönündeki görüşünü yineleyerek, Suriye'deki taraflara ateşkes yapmaları, kimyasal silahların yok edilmesi ile ikinci Cenevre toplantısı sürecinin başlatılması çağrısında bulundu.

Fransız Dışişleri Bakanı Fabius'un da Rusya ile ABD arasında varılan çerçeve anlaşmasının olumlu olduğunu söylediği ve tarafların siyasi çözümü hızlandırması yönünde çağrıda bulunduğu kaydedildi.

Kaynak: AA