4. Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle düzenlenecek 4. Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı 19-22 Eylül tarihlerinde Expo Center'de yapılacak.

4. Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı
Antalya’da bu yıl ATB tarafından TOBB, ATSO ve BAGEV’in desteği ile düzenlenecek 4. Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı 19-22 Eylül tarihleri arasında EXPO Center’da gerçekleştirilecek. Ramada Plaza Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısına, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok ile akademisyenler katıldı.

ATB Başkanı Ali Çandır, organizasyona katkıda bulunan kuruluşların temsilcileri ile birlikte bu yıl 4’ncüsü düzenlenecek fuar hakkında bilgi verdi.

ANADOLU’NUN HAZİNELERİ
ATB Başkanı Çandır, “Anadolu’muzun eşsiz el emeği, göz nuru ve damak tadı ürünlerini bir araya getirmeyi, kıyıda köşede kalmış olanların tanınırlığını artırmayı, coğrafi işaret ve tescil korumasıyla bu ürünlerin hakkını, hukukunu koruyarak ekonomiye kazandırmayı, birlikte hareket etmenin gücünden yararlanmayı, insanımıza, yerli ve yabancı misafirlerimize Anadolu’muzun hazinelerini tanıştırmayı" amaç edindiklerini söyledi.

Coğrafi işaretlerin ürünlerin en önemli koruması olduğunu belirten Çandır, Avrupa Birliği’nde 2 bin yöresel ürünün koruma altına alındığını, ülkemizde ise bu sayının oldukça düşük seviyelerde yer aldığını ifade etti.

99’u tarım-gıda 58’i de el sanatları, canlı hayvan, doğal kaynak kökenli toplam 171 coğrafi işaretli ürünümüz olduğunu açıklayan Çandır, 224 ürünün de değerlendirme aşamasında olduğunu belirtti.

BÜYÜK KÜÇÜK ÇELİŞKİSİ
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak ise Türkiye'de sermayenin, büyük küçük çelişkisi yaşadığını savundu. Büyük sermayenin yurt dışında pazar arayacağına Türkiye'de her alana saldırdığını kaydeden Budak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ortamda kırsalda köylülerin, kentlerde esnafın yaşaması için geleneksel yöresel ürünler en önemli çarelerden biridir. Özellikle Antalya'da esnafımız turiste tişört, çanta satmak için yarışıyor. Oysa yöresel ürünler hem kırsal kalkınma hem de esnaf için bir çözüm olabilir."

TANITIM ATAĞI
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, fuar kapsamında 81 ilden 100’ü aşkın firmanın 5 bin metrekarelik bir alanda Türkiye’nin tüm özelliklerini bir araya getireceklerini söyledi.

Bu çalışma ile Türkiye’nin pazar payının hızla artacağına inandığını aktaran Palandöken, şöyle konuştu: “Avrupa’ya yöresel ürün ustalarını ihraç ederek istihdama katkı sağlayacaktır. Her zaman hedefimiz ülkemizin coğrafi bölgelerinin çeşitli damak tatlarını ve yöresel ürünlerini ülke içinde de Avrupa ülkelerine yaymak olmalıdır.”
Antalya bölgesinin ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını kaydeden Palandöken, şunları söyledi: "Ülkemizin dört bir yanında 'keşke olmasın' dediğimiz, bir tarafta savaş diğer tarafta rejim değişiklikleri yaşanıyor. Buna rağmen ülkemizin büyüme trendinin devam etmesi lazım. Hepimizin sağlıklı bir şekilde büyüyen ekonomi içinde pay alması çok önemli. Bu olaylar olmasaydı, gelir dağılımında hepimizin payı biraz daha artacaktı. Umarım ülkenin etrafındaki her ülkenin kalkınma dönemlerine rast gelen bu olumsuzluklar önümüzdeki süreçte bertaraf edilerek, ülkeler barış içinde yaşamaya devam eder."
Palandöken, bundan sonraki yıllarda kendi öz ürünlerimizi ortaya çıkararak yurt dışındaki vatandaşlarımızın, hatta diğer ülke insanlarının kullanımına sunmak gerektiğini söyledi.

Sadece Almanya'da 3 milyon Türk yaşadığını anlatan Palandöken, "Türk mallarının oradaki değeri önemli. Coğrafi işareti bulunan malların 50 milyar dolarlık ticaret hacmi var” diye konuştu.

Kaynak: İHA