"4. Uluslararası Katılımlı Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Sempozyumu"

Artvin'de düzenlenen "4. Uluslararası Katılımlı Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Sempozyumu" başladı.

Artvin Çoruh Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünce Ali Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyuma, Artvin Valisi Kemal Cirit, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ve Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün ile 13 ülkeden 112 akademisyen ve bilim adamı katıldı.

Vali Cirit, sempozyumda yaptığı konuşmada, Artvin'de 1973-2013 yılları arasında yaklaşık 1,5 milyon metreküp ladin ağacının orman zararlılarının etkisiyle kuruduğunu belirterek, "Bu zararlıya karşı biyolojik mücadele verilmiş, laboratuvar şartlarında üretilen 3 bin 700 yırtıcı böcek doğaya bırakılmış ve çok önemli başarılar elde edilmiştir. Neticede bugün bitirilme noktasına gelinmiş ama zararlıların etkileri hala devam ediyor" dedi.

Biyolojik mücadelenin doğa için önemli olduğunu vurgulayan Cirit, şöyle devam etti:

"Kestane ormanlarında 27 bin 500 hektarlık alanda dal kanserine karşı bakteriler, virüsler ve bazı akarlar kullanılarak biyolojik mücadele yapılmıştır. Bu zararlılar ülkemiz ormanlarında yıllık 500 bin hektarlık alanda zarar verebilmektedir. Tarım zararlıları için de bu söylediklerim geçerlidir. Biyolojik mücadele önemli ama onlar kadar da bu sempozyum önemli. Dünya ve ülke bilimine katkıları için bu sempozyumu düzenleyenlere teşekkürlerimi iletiyor ve başarılar diliyorum."

Milletvekili Kışla ise bu gibi toplantıların üniversite ve akademisyenlere ciddi katkılar sağlayacağını belirterek, "Bilimsel ve akademik yayınlarla bu tip kongrelerle belli seviyeler kazanıldığını hep görüyoruz. İnşallah bu sempozyum da Artvin Çoruh Üniversitesine bu anlamda ciddi bir değer katmış olacak diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Artvin Çoruh Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Nurcan Albayrak ise sempozyumda entomotpatojenler ve mikrobiyal mücadele konusunda çalışan bilim insanlarının son çalışmalarını sunacaklarını söyledi.

Doğaya zarar veren kimyasal maddeler yerine çevreyle dost ve insan sağlığı açısından güvenli diğer mücadele yöntemleri üzerinde bilgi alışverişinde bulunulacak sempozyum, 4 gün sürecek.

Kaynak: AA