'Alkol Yasasını Başarılı Bir Şekilde Uygulamalıyız '

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Konya Şube Başkanı Ali Sabri Pişkin, alkollü içeceklerin satış, pazarlama ve reklamları ile ilgili yasanın uygulanmaya başlamasının olumlu bir gelişme olduğuna değinerek, yasanın başarılı bir şekilde uygulanması ile gençlerin alkolle tanışmasının önüne geçileceğini söyledi.

'Alkol Yasasını Başarılı Bir Şekilde Uygulamalıyız '
Alkollü içkilerin satış, pazarlama ve reklamları ile ilgili yasanın yürürlüğe girmesiyle ilgili Türkiye Yeşilay Cemiyeti Konya Şube Başkanı Ali Sabri Pişkin açıklama yaptı. Pişkin açıklamasında,"Alkol ile ilgili yasakların dün gece itibariyle uygulanmaya başlanması çok olumlu bir gelişmedir. Alkolü sosyal olayların ve sosyal yaşantının bir parçası halinde göstermek ve bu yolda harcanan her bir lira gençlerin alkolü kullanmalarını yüzde 2 artırıcı bir etki yapmaktadır. Bu yasa ile reklamlar artık teşvik edici ve alkolü kullanmayı özendirici şekilde olmayacaktır. Gece 22.00 ile 06.00 saatleri arasında alkollü içki satışı yapılamayacak, vitrine içki konulamayacak, park ,bahçe ve piknik alanlarında bank ve sokaklarda içki tüketimi yasaklanmış oldu. Eğitim kurumlarında kahvehane,yurtlarda, stadyum ve akaryakıt istasyonlarında, bunların mağaza ve lokantalarında içki satışı yasaklandı.Bu yasanın istismar ve ihlal edilmeden uygulanması çok önemlidir. Bu yasa ne kadar iyi uygulanırsa gençlerin alkolle tanışmasının önüne geçilmiş olur. Kanunun ayrıca gayesi gençlerin alkole erişilebilirliğini zorlaştırmaktır. Bu yasa mücadelemizde devlet desteğinin bir parçası olarak ortaya çıkmaktadır" dedi.

"İÇKİ PAZARININ ÖNÜNE GEÇMEK LAZIM"
Türkiye’de içki pazarında yüzde 25’lik bir artış olduğunu vurgulayan Pişkin," Bunun önüne geçmek lazım. Bira tüketimi sürekli bir artış gösteriyor. Yıllık 1 milyar litre seviyesine ulaşmış durumda. Sosyal ağ ve medya siteleri üstün de çalışan alkollü içki firmaları bu yolla sadece reklamını yapmıyor kullanıcılarda ürünlerinin başkalarına da kullanmasını sağlıyorlar. Alkollü içkilerin üretim ve pazarlanması zorlaştırılırsa, gençlerin zararlılara bulaşması da zorlaşır. Yasa zorlaştırıcı tedbirlerle yayılmayı azaltacaktır. Zararlı alışkanlıklarda bire bir anlatımlar daha etkili olmaktadır. Mücadelede bilginin gücünü yanımıza alarak çalışmalıyız. Zararlı maddelere erişim kolaylaşırsa talep edilmesi de artar. Avrupa’da 125 milyar euro alkolün sebep olduğu hastalık ve zararların telafisi için harcanıyor. Bunun önemini anlayan ülkeler alkol kullanımını kısıtlayıcı tedbirler almaktadır" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 10 Haziran’da onayladığı ve dün yürürlüğe giren alkol yasası ile birlikte artık 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında Tekel bayii ve marketlerde alkol satışı yapılamayacak

Alkol ile ilgili çıkan yasaya göre marketlerdeki içki markalı tabelalar bir yıl içinde değiştirilecek. Market veya tekel bayiler, alkol içeren ürünleri vitrinlerde halkın göreceği şekilde sergileyemeyecek. İçki satan yerler, örgün eğitim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethanelere en az 100 metre mesafede olması zorunlu olacak. Alkollü içkilerin reklam ve tanıtımı yapılamayacak. Otomatik satış makinelerinden içki alınamayacak. Park, bahçe, piknik alanı, sahil, mesire yerleri, bank ve sokaklarda alkollü içki tüketilemeyecek. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti sunulan yerler, stadyum, kapalı spor salonları, eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik-briç salonları, akaryakıt istasyonlarının mağaza-lokanta bölümlerinde alkol satışı yapılmayacak. 10 ay içerisinde sigaralarda olduğu gibi içki şişeleri ve ambalajlarının üzerinde ‘’alkol dostunuz değildir, sağlığa zararlıdır’’ ibaresi konması zorunlu hale getirildi.

Kaynak: İHA