Foça Kalesi, Unesco Dünya Mirası Geçici Listesine Alındı

İzmir'in Foça İlçesindeki Tarihi Foça Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.

Foça Kalesi, Unesco Dünya Mirası Geçici Listesine Alındı
Asırlar boyunca çeşitli medeniyetlere şahit olan Tarihi Foça Kalesi, Birleşmiş Milletler (BM) Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesinde yer aldı.

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Foça Kazı Kurulu Başkanı Profesör Ömer Özyiğit, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne giren Foça Kalesi'nin kalıcı listede yer alacağına inandığını söyledi.

Foça'da ki tarihi zenginliklerin UNESCO tarafından tescil edilmesi ile birlikte kentin yakın gelecekte bir dünya markası haline geleceğini ifade eden Prof. Dr. Özyiğit, "Foça Kalesi’nin UNESCO Dünya Mirası’nın ana listesinde yer alacağına inanıyoruz. Foça bunu fazlasıyla hak ediyor. Çünkü, Foça’nın altında antik kent olan Phokaia, bugünkü batı uygarlığını kuran önemli kentlerden biri. Fransa, İspanya ve İtalya’da çok sayıda kolonileri var. Anadolu’nun en eski tiyatrosunun da yine Foça’da olması, Phokaia’nın antik dönemde kültürel düzeyinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor" dedi.

Foça Kalesi'ndeki restorasyon çalışmalarının iki yıldır devam ettiğini ve çalışmaları bizzat kendisinin yürüttüğünü anlatan Özyiğit, geçen yıl Osmanlı dönemine ilişkin olanları onardıklarını, halen Cenevizlilere ait kent duvarları ve kulelerini restore ettiklerini ve restorasyon çalışmalarını bu yıl sonuna kadar büyük ölçüde bitirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Ceneviz kuleleri özellikle formlarıyla değişiklik arz ediyor. Bazıları konik, bazıları beşgen biçiminde. Kare planlı kuleler de var. Bu duvarların üzerinde ise Athena Tapınağı yer alıyor. Foça Athena Tapınağı, İon dünyasının en eskilerinden biri. Öte yandan restorasyonunu yapmakta olduğumuz kent duvarlarının önünde, deniz kıyısında yer alacak yolun proje aşamasını da tamamlamış bulunmaktayız. Önümüzdeki sonbaharda bu projenin uygulanmasına başlanacağını umut ediyoruz.Bun noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izin ve desteğiyle devam eden çalışmalarımıza ciddi destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Foça Belediyesine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu

11-15.'inci yüzyıllarda bütün dünyada önemli ticaret kolonileri kuran Cenevizlilere ilişkin kalelerin önemlilerini bu yıl Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alan UNESCO'nun listesinde İstanbul'daki Yoros Kalesi ve Galata Kulesi, İzmir’de Foça Kalesi ve Çandarlı Kalesi, Bartın’da Amasra Kalesi, Düzce’de Akçakoca Kalesi ile Sinop Kalesi yer aldı.
Kaynak: İHA