Omü’lü Sanatçı Londra’da Mevlana’yı ve Anadolu Kültürünü Tanıttı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimari Dekoratif Sanatlar Programı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tamer Aslan, Londra'da, “Anatolia” adlı kişisel sergi açtı.

Omü’lü Sanatçı Londra’da Mevlana’yı ve Anadolu Kültürünü Tanıttı
Londra Covent Garden’da bir Türk işletmesi olan Sofra Restoran’da açılan sergiye; İngiltere Büyükelçisi Ahmet Ünal Çeviköz, Londra Müsteşarı Fatih Ulusoy, Film, Opera Yönetmeni ve Yapımcı Fuad Kavur, Cambridge Üniversitesinden Cavaliere Philip Bonn ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyeleri ve sanatseverler katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Tamer Aslan, Mevlana ve Anadolu kültürünü içeren sergisiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Anatolia sergisinin ana teması kendini, ‘hamdım, piştim, yandım’ sözleri ile özetleyen ilahi aşkın en büyük temsilcisi Mevlana ve Anadolu'dur. UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) 2007 yılını ‘Dünya Mevlana Yılı’ olarak ilan etmiştir. O dönemden beri Mevlana ve özellikle semazenler ilgi odağımı oluşturdu. Semazenlerin göğe yükselişini simgeleyen hareketlerindeki ruhani ritmi, Anadolu'nun kültürel temalarıyla sentezlemeye ve bu sentezlemedeki estetik duruşu, eserlerimde yansıtmaya çalıştım.”
“Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden çok değerli akademisyenleri aramızda görmekten ve onlarla konuşma fırsatı yakalamış olmaktan dolayı çok büyük mutluluk duydum” diyen İngiltere Büyükelçisi Ahmet Ünal Çevik Öz, “Sanatçı her şeyden önce Mesnevi ve Sufi kültürünü çok değişik bir teknik ile yorumlamış. Ben de bu sergide olmaktan çok keyif aldım. Eminim İngilizler de 'dönen dervişler' olarak adlandırdıkları Mesnevileri ve Mevlana’yı ilgiyle izleyecekler ve keyif alacaklardır” dedi.

“Hem Türk akademisyenlerin, hem de Türk sanatının Londra'da görülmesi çok güzel oldu” ifadesini kullanan Londra Müsteşarı Fatih Ulusoy da, “Bu tür etkinlikleri destekliyor ve teşvik ediyoruz. Londra'da bu tür etkinliklerin çoğalmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

Sanatseverlerin sergiyi gezerek resimlerle ilgili bilgi almasının ardından kokteyl düzenlendi.

Yrd. Doç. Dr. Tamer Aslan daha önce de Londra Metolino Cafe’de kişisel sergi açmış ve bir de karma sergiye katılmıştı.
Kaynak: İHA