Afganistan'daki Alman Askeri Malzemelerinin Sevkiyatı

TRABZON - Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü bünyesinde görev yapan Alman askerlerine ait askeri malzemelerin Trabzon'dan Almanya'ya sevkiyatı için Trabzon'da kurulan Alman Lojistik Aktarma Noktası Komutanı Deniz Albay Frank Wolter, Trabzon'dan askeri malzeme sevkiyatlarının sürdüğünü belirterek, "Bundan sonra Trabzon'daki faaliyetlerimiz hız kazanacak. Çünkü Afganistan'dan geri getirilen malzemelerin miktarında artış olacak" dedi.

Deniz Albay Wolter, görevine kısa süre önce başlayan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ü ziyaret ederek, Öz'e başarı diledi. Kendisinin de iki aydır Trabzon'da görev yaptığını ve Trabzon'da çok iyi karşılandığını söyleyen Albay Wolter, "Her şey gayet yolunda gidiyor. Türk makamlarıyla ilişkilerimiz son derece iyi. Bize her konuda yardımcı oluyorlar" diye konuştu.

Afganistan'daki Alman askeri malzemelerinin bu ülkeden Almanya'ya sevkiyatının Trabzon üzerinden sürdüğünü anımsatan Albay Wolter, şöyle devam etti:

"Şimdiye kadar pek çok Antonov uçağı Trabzon'a indi ve Afganistan'dan gelen malzemeyi Almanya'ya aktarma faaliyetimize devam ediyoruz. İster gümrük, ister emniyet, ister valilik tarafından olsun veya diğer resmi kurumlarca olsun ilişkilerimiz son derece iyi. Bize her konuda son derece yardımcı oluyorlar, aynı zamanda kaldığımız konaklama yerimiz çok iyi. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Antonov uçaklarla Afganistan'dan Trabzon'a getirilen Alman askeri malzemeleri bugüne kadar bir gemi ile Almanya'ya geri gönderildi, 150 taşıt söz konusu. Bu araçların Afganistan'dan başarılı bir şekilde Almanya'ya gönderilmiş olması ilişkilerimizin başarılı bir şekilde yürüdüğünün göstergesi."

Türk makamlarına kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Wolter, "Yapılan çalışmalar gayet başarılı gitti. Desteğinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu desteğin aynı şekilde süreceğine eminiz. Bundan sonra Trabzon'daki faaliyetlerimiz hız kazanacak. Çünkü Afganistan'dan geri getirilen malzemelerin miktarında artış olacak. Bu desteğin süreceğine eminiz" ifadelerini kullandı.

Albay Wolter, Trabzon'da Türk makamlarınca kendilerine çizilen kurallar çerçevesinde görev yaptıklarına işaret ederek, "Türk tarafınca bize bazı çerçeveler çiziyor. Bu çerçeve içinde kalmak durumundayız" dedi.

Wolter, sevkiyat için Trabzon'un altyapısının da önemine dikkati çekerek, "Trabzon Havalimanı ve deniz limanının birbirine yakınlığı bizim açımızdan çok büyük bir avantaj oldu, o bakımdan bizim askeri malzemeleri aktarma işimiz çok iyi şekilde ilerliyor" diye konuştu.

-Vali Öz

Trabzon Valisi Öz de "Gönül istiyor ki dünyadaki bütün ülkeler demokrasiyle barış içinde beraber yaşasın ama maalesef bu, dünyanın bazı köşelerinde mümkün olmuyor. Çeşitli kargaşalar, karışıklıklar, çatışmalar maalesef yaşanıyor" dedi.

Afganistan'ın da sıkıntı yaşanan ülkelerden olduğunu vurgulayan Öz, Türkiye'nin de bundan önce olduğu gibi bundan sonra da dünya barışının sağlanması için bu tür organizasyonlara uluslararası hukuk çerçevesinde destek vermeye devam edeceğini ifade etti.

Vali Öz, Trabzon'daki Alman askerlerinin hem güvenlik açısından hem de daha rahat ortamda çalışmaları için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerekli desteği vereceklerini dile getirerek, "Uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli hareket serbestisi sağlanıyor, sağlanacaktır. Bu anlamda çalışmalarımız birlik ve beraberlik içinde devam edecektir" diye konuştu.

Dünya barışına işaret eden Öz, şunları kaydetti:

"Dünyada özellikle bugün sıkıntı yaşayan Suriye, Mısır gibi komşularımızda ve İslam dünyasında barışın, demokrasinin hakim olmasını, yaşanan bu sıkıntıların bir an önce sona ermesini ve BM, NATO gibi uluslararası yapılanmaların hatta AB gibi güçlü yapılanmaların bu ülkelerdeki sıkıntılara, kargaşalara, demokrasiye müdahalelere son verilmesi konusunda daha güçlü bir irade kullanmasının dünya barışında, bölgemizdeki barışın oluşumunda daha etkili olacağını düşünüyorum."

Kaynak: AA