Ağıza Gelen Acı Suya Dikkat

Uzm. Dr. İrfan Uruç, ağıza acı su gelmesi, boyuna yayılan ağrılar ve göğüste yanma gibi şikayetleri olan bir kişinin reflü hastalığının olabileceğini söyledi.

Ağıza Gelen Acı Suya Dikkat
Reflü hastalığına stresin neden olduğunun halk arasında yaygın bir inanış olduğunu, fakat stresin sadece tetikleyici bir faktör olduğunu belirten Medical Park Ordu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. İrfan Uruç, “Reflü hastalığının en tipik bulgusunun kişinin yediklerinin ağıza doğru geri gelmesidir. Yediğimiz besinler yemek borumuzdan geçerek mideye giderler. Yani yemek borusu ile mide birbirleri ile bağlı organlardır. Bazı durumlardan dolayı mide asidi yemek borusuna kaçabilir. Bu durum uzun süre devam ederse, mide içeriği asitli olduğu için yemek borusunu tahriş eder. Bu durumda yemek borusu kendini mide asidinden koruyamaz hale gelir. Reflünün oluşmasında bir diğer faktör de mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen mide ile yemek borusu arasındaki kapağın görevini yerine getirememesidir. Mide ve göğüs kafesinde yanma, hazımsızlık hissi, şişkinlik, geğirme ihtiyacı, ağıza gelen acı tat ve ağız kokusu, sürekli öksürmeden kaynaklanan tahriş, derin nefes alamama hissi, ses kısıklığı, çarpıntı ve kalpte sıkıntı hissi gibi şikayetleri olan kişilerin aklına reflü hastalığını getirmesi ve konusunda uzman bir hekime başvurması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIKLI YAŞAM TARZI SEÇİLMELİ”
Bu hastalığın tedavisinde kişinin, yaşam tarzında değişiklik yaparak hastalığın ilerlemesini engelleyebileceğini ve şikayetlerinin hafiflemesini sağlayabileceğini ifade eden Uzm. Dr. İrfan Uruç, "Hastalar yatarken vücudun üst kısmı ile başın yüksekte olmasını sağlayacak yüksek yastıklar kullanmalı. Yatak başının yükseltilmesi için yatak başının altına yükselti konmalı. Yatmadan en az 2 saat önce besin almamaya özen gösterilmeli. Yemeklerden hemen sonra uzanmamalı. Sigara ve alkolden, asitli içeceklerden uzak durmalı. Bir defa da çok fazla yemek yerine, sık öğünlerle az miktarda besin alarak, bol bol su içmeli. Karın bölgesini sıkan kıyafetlerden kaçınmalı. Düzenli spor yapmalı ve dengeli beslenerek fazla kilolar verilmeye çalışılmalıdır. Tüm bunların yapılmasına rağmen kişinin şikayetleri devam ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurmalı ve doktorun verdiği tedaviyi uygulamayı ihmal etmemelidir. Uygulanacak ilaç tedavisinde, asit salgısını azaltan yada asidin zarar vermesini engelleyen ilaçlar kullanılır. Eğer ilaç tedavisiyle hastalık kontrol altına alınamazsa farklı tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Midenin giriş ve yemek borusunun çıkış bölgesinde uygulanan cerrahi onarımla yemek borusuna asit çıkması engellenmektedir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA