Yüz Yıllık Antika Halı ve Kilimlere Yeniden Hayat Veriyor

Antalyalı antika halı ve kilim tamircisi Recep Tüzen, her biri 100-150 yıllık halı ve kilimleri tamir ederek adeta onlara yeniden hayat veriyor.

Tüzen'in çalışmaları, tarihi Kaleiçi'ni gezen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Tüzen ile sohbet eden meraklılar, tamirle ilgili bilgi alıyor.

Kaleiçi'nde 25 yıldan bu yana halı tamir işi yapan Tüzen, AA muhabirine, çocukken başladığı mesleği bugün sürdüren çok az sayıdaki kişiden biri olduğunu söyledi.

Dokuyucuları tarafından yüzyıllar önce ilmek ilmek işlenen, ancak aradan geçen yıllarda kullanılamaz hale gelen halı ve kilimleri orijinaline uygun olarak, döneminin renk ve ipleriyle tamir ettiğini anlatan Tüzen, ''Özellikle Osmanlı'nın son dönemlerinde kullanılan halı ve kilimler ile Malatya yöresi, Reyhanlı, Sivas bölgesi olarak bilinen halıları tamir ediyorum. Bunlar zamanımızın antikacı ve koleksiyonerlerinin tercih ettiği ürünler'' dedi.

Yıllardır yaptığı titiz onarımlar nedeniyle, Antalya'ya gelen yerli ve yabancı koleksiyonerlerin, halı ve kilim bakımı ile tamiri için kendisini tercih ettiğini ifade eden Tüzen, "Türkiye'nin çeşitli bölgelerinin dışında Japonya, ABD, İngiltere, Almanya başta olmak üzere birçok ülkeden koleksiyoner, antika halı ve kilimlerini tamir ettirmek için bana getiriyor" diye konuştu.

Bir halı veya kilimi önemine ve yaşına göre bir ile 3,5 ay arasında değişen sürelerde tamir ettiğini vurgulayan Tüzen, özellikle Yörüklerin kullandığı eski halı ve kilimlerin büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Tüzen, zaman buldukça vatandaşlardan gelen talep üzerine bakım gerektiren el dokuması yeni halı ve kilimleri de tamir ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA