Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi:

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi, yılın ilk 7 ayında Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 3,3 artarak, 87 milyar 860 milyon dolara yükseldiğini açıklarken, "Bu Cumhuriyet tarihinin en yüksek temmuz ayı ihracatıdır" dedi.

Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi:
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Çankırı'da bir otelde düzenlediği basın toplantısında Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Toplantıya Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Ali İbrahim Savaş, Çankırı Milletvekilleri Hüseyin Filiz ve İdris Şahin ile ihracatçı birliklerinin başkanları ve yatırımcılar katıldı.

Büyükekşi, Türkiye'nin Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.3 artışla 12 milyar 629 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

Ocak-Temmuz dönemini kapsayan yılın ilk 7 ayında ihracatın yüzde 3.3 artarak 87 milyar 860 milyon dolara, son 12 aylık ihracatın da yüzde 7.5 artışla 153 milyar 193 milyon dolara yükseldiğini ifade eden Büyükekşi, Temmuz ayında en fazla ihracatı otomotiv sektörünün yaptığını kaydetti.

1 milyar 964 milyon dolar otomotiv sektörü ihracatının olduğunu açıklayan Büyükekşi, 1 milyar 627 milyon dolar ile hazır giyim sektörünün ikinci, 1 milyar 554 milyon dolar ile kimyevi maddeler sektörünün üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.

TİM Başkanı Büyükekşi, dünya ekonomisinde 2013 büyüme beklentisinin yüzde 2.6'dan yüzde 2.4'e, 2014 yılı büyüme öngörüsünün ise yüzde 4'den yüzde 3.8'e düşürüldüğünü ifade ederek, G-20 ülkelerinde büyüme hızlarının yavaşladığını kaydetti.

İhracatçılara kar marjlarının, döviz hareketleri ile daha fazla erimesine izin vermemeleri için hedging mekanizmalarını aktif olarak kullanmalarını tavsiye ettiklerini bildiren Büyükekşi, Eximbank'ın geliştirdiği forward opsiyon sözleşmeli işlemlerini ihracatçıların daha etkin kullanabileceğini söyledi.

TİM Başkanı Büyükekşi, küresel para ve maliye politikalarının belirsizliğinden Türkiye'nin en az seviyede etkilenmesi amacıyla, Merkez Bankası'nın ihracatçılara Eximbank aracılığıyla sağladığı reeskont kredilerinin limitini 2 katına çıkardığı ve gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını açıkladı.

Büyükekşi, "Ülkeler, gerek kur savaşları gerekse istihdama yarattığı baskı sebebiyle ithalatı kısıtlamak isterken, dolaylı olarak ihracatı da baskı altına alan bir yaklaşım sergiliyor ve bu durum korumacılık politikalarıyla da destekleniyor" diye konuştu.

Başkan Büyükekşi, "Dünyanın 3.büyük ithalatçısı Almanya, 6. büyük ithalatçısı Fransa ve diğer ana ithalatçı ülkelerin ithalatındaki yavaşlama oldukça dikkat çekici. Japonya, İngiltere, Kanada gibi büyük ithalat pazarlarında ekonomik durgunluk devam ediyor. Çin, Hindistan, Rusya, Meksika ve Güney Afrika'daki yavaşlama da dikkat çekici. İlk 5 aylık rakamlara bakıldığı zaman, Çin hariç 69 büyük ekonominin ihracatı ilk 5 ayda yüzde 1.5 düştü, Brezilya'nın ihracatı yüzde 2.5, Meksika'nın ihracatı yüzde 1.3 ve Çek Cumhuriyeti'nin ihracatı yüzde 3.4 geriledi. Halbuki Türkiye ilk 5 ayda toplam ihracatını yüzde 2.9 arttırmayı başarmıştı. Türkiye ilk 70 ekonomi arasında ihracatını en fazla artıran 7. ülke konumunda" ifadelerini kullandı.

MISIR OLAYLARI İHRACATI ARTIRDI
TİM Başkanı Büyükekşi, Mısır'da yaşanan olaylara rağmen, Mısır'a yapılan ihracatın yüzde 12 arttığını söyledi.

Başkan Büyükelçi, Suriye'ye yüzde 98 oranında artan ihracatın, hububat ihracatındaki artıştan kaynaklandığını ifade etti.

TİM'in ihracat verilerini değerlendiren Büyükekşi, AB'ye ihracatın Temmuz ayında yüzde 23 arttığını ifade ederek, Uzakdoğu ülkelerine yapılan ihracatın yüzde 29, BDT ülkelerine yüzde 21, Afrika'ya yüzde 17, Ortadoğu ülkelerine yüzde 7 artış gösterdiğini bildirdi.

Temmuz ayında en fazla ihracat artışı gerçekleştiren kentin yüzde 55'lik ihracatla Sakarya olduğunu ifade eden TİM Başkanı Büyükekşi, Sakarya'yı yüzde 38 artışla Bursa, yüzde 25 artışla Kocaeli'nin izlediğini vurguladı.
Kaynak: İHA