Aksaray'a Güneş Enerji Santali Kuruluyor

AKSARAY - Aksaray'da maliyeti bir milyon 115 bin lira olan ilk Güneş Enerji Santrali kuruluyor.

Aksaray Belediyesi, GES'in kurulması amacıyla, 5 ay önce Ahiler Kalkınma Ajansına proje sundu. Kabul gören bir milyon 115 bin 296 bin liralık projenin bedelinin yüzde 45'ini Ahiler Kalkınma Ajansı, diğer yüzde 55'lik kısmını ise Aksaray Belediyesi karşılanacak.

Bağlı köyünde kurulacak olan tesisten 200 kilowatt kurulu güce sahip olacak. Santralden yaklaşık 850 adet güneş paneli kurulurken, tesisten yıllık 322 bin 600 kilowatt elektrik üretimi yapılması planlanıyor.

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, GES projesiyle hem enerji maliyetlerini düşürmek hem de Aksaray'da kamu ve özel sektör dayanışmasıyla güneş enerjisinden elektrik üretimi sistemlerinin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Palta, enerji kaynaklarının yenilenebilir ve yenilenemeyen olmak üzere ikiye ayrıldığını belirterek, şunları aktardı:

"Yenilenemeyen enerji, kullanıldığında kısa sürede yeniden oluşmayan enerji olarak tanımlanır. Yenilenemeyen enerji kaynaklarını petrol, doğal gaz ve kömür gibi bünyesinde hidrokarbon içeren fosil yakıtları oluşturur. Bu tür enerjiler bitki ve hayvan gibi organik kalıntıların fosillerinden oluşmuşlardır. Yenilenebilir enerji ise tekrar tekrar kullanılabilen ve kullandıkça da kendisini yenileyebilen enerji olarak tanımlanır. En önemli yenilenebilir enerji kaynakları güneş, rüzgar, su, biokütle, jeotermal ve diğer enerji kaynaklarıdır. Yani yenilenebilir enerji, kısa sürede yerine konulabilen enerjidir. Bugün ülkemiz enerji açısından yurtdışına bağlı olup net enerji ithalatımız yüzde 71 seviyesindedir ve ancak toplam enerji ihtiyacımızın yüzde 29'unu yerel kaynaklardan elde edebilmekteyiz."

Türkiye'de son yıllarda enerji santrali çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini aktaran Palta, "Ülkemizde var olan tüm enerji kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması ve değerlendirilmesi elzemdir. Son yıllarda hızlı bir gelişim evresinden yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji elde etmenin önemi daha da artmaktadır" dedi.

Kaynak: AA