Expo 2016 Antalya Turizm Sektörü Ortak Akıl Toplantısı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, turizmcilerin en büyük paydaşları olduğunu söyledi.

Expo 2016 Antalya Turizm Sektörü Ortak Akıl Toplantısı
Eker, ATSO tarafından düzenlenen ‘Turizm Sektörü Ortak Akıl Toplantısı’’nda turizmcilerle bir araya geldi. Expo 2016 Antalya, Turizm Sektörü Ortak Akıl Toplantısı, Ramada otelde turizmcilerin katılımıyla yapıldı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nca düzenlenen 'Turizm Sektörü Ortak Akıl Toplantısı'nın moderatörlüğünü yapan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Avrupa'da bir daralma olduğunu belirterek, bu kapsamda Orta Doğu pazarının önemine işaret etti. Expo 2016'ya Orta Doğu'dan gelen turistlerin taşınmasının önemli olduğunu kaydeden Budak,"Yakın pazarların önemli olduğunu düşünüyorum. Avrupa'da bir kriz var. 3-4 saatlik mesafedeki Orta Doğu'ya ulaşmamız lazım. THY'nin Antalya'da aktarma limanı yapmasıyla ilgili girişimler var. Şuana kadar başarılı olamadık. İstanbul ve Ankara dışında aktarma limanımız yok. Eğer Antalya olursa Orta Doğu'yu buraya alabiliriz. Aktarma merkezinin turizme ve diğer sektörlere katkısı olacaktır" diye konuştu.

Başkan Budak, değerlendirmelerin ardından turizm temsilcilerine söz verdi.

TANITIMI EN İYİ BİZ YAPARIZ
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, son 30 yılda Türkiye’nin Antalya gibi bir değer yarattığını işaret ederek, “Antalya turizm sektöründe dünyanın parlaya yıldızı dünyada en fazla turist ağırlayan üçüncü şehirdir. Expo, Antalya’nın marka değerine ve gelecekteki değerine değer katacaktır. Böyle bir değerin yanında olmak katkı koymamak mümkün değil. Her zaman elimizden geldiğince gereken katkıyı koymaya hazırız. 2016 yılında Antalya’nın önünde şöyle bir perspektif var. 5 milyon yerli ve 16 milyon ziyaretçinin kente gelmesini bekliyoruz. Önemli olan bu kitleye ulaşmak ve onları haberdar Expo konusunda haberdar etmektir. Bu pazarlama ve tanıtım sorunudur. Bunu en iyi biz yaparız. Biz her türlü işbirliğine hazırız” ifadelerine yer verdi.

ANKET YAPILMALI
ICF Airports'un Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel, ICF ortaklığının Antalya ile sınırlı olmadığına dikkat çekerek, Frankfurt Havalimanı ile de ortaklıklarının olduğunu söyledi.

Döngel, direkt ve tarifeli sefer sayılarının arttırılmasını istedi. Havalimanı içinde Expo ekibi kurduklarını hatırlatan Döngel, “Bu ekip Expo Genel Sekreterliği ile işbirliği içinde olacak. Biz havalimanı olarak tanıtım ve tutundurma ilk aşamasıyız. Havalimanında info tanıtım masası kurulmalı ve 365 gün tanıtım yapmalıdır. Zaman zaman yabancılara yönelik anketler yapılarak, görüşleri alınmalıdır. Ortaklarımızdan Frankfurt Havalima’nında Expo'yu tanıtım mecrası olarak kabul ediyoruz” diye konuştu.

OTELLERİN BAHÇELERİ BOPTANİK GİBİ
Profosyonel Otel Yöneticileri Derneği(POYD) Başkanı Ali Kızıldağ da THY'nin yakın destinasyonlarda kendilerine destek olmasını istedi. Expo alanında profesyonel bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden Kızıldağ, “Antalya’daki otellerin bahçeleri hepsi ayrı bir botanik bahçesi gibidir. Tanıtım faaliyetlerinde otellerin kapasiteleri, bahçelerinin nasıl dizayn edildiğinin yer almasını talep ediyoruz” diye konuştu.

EXPO DENİZLE BULUŞSUN ÖNERİSİ
Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Başkanı İnanç Kendiroğlu ise Antalya’nın 650 kilometrelik kıyı şeridine sahip olduğuna dikkati çekerek, “ Bu organizasyonun deniz ile buluşmasını istiyoruz. Bu anlamda Antalya’ya kruvaziyer limanı kazandırılmalıdır. Bununda expo ile gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Aksu dere ağzında marina yapılması ile ilgili bir marina projemiz var. Exponun Antalya ve denizle buluşması için ne katkı gerekiyorsa yapmaya hazırız” diye konuştu.

GAZETECİLER EXPO'NUN NEFERİDİR
Antalya Gazeteciler(AGC) Başkanı Mevlüt Yeni, basının exponun en önemli tanıtım ayaklarından biri olduğunu kaydetti.

Yeni, “Antalyalıların Expo 2016 Antalya hakkında duyarlılığını geliştirmek, tanıtmak ve bilinilirliğini arttırmak adına AGC olarak elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. ‘Tanıtım tanıtım yapılmıyor, ben duymadım’ şeklindeki açıklamalara katılmıyorum. Tanıtım çabuk unutulan, çabuk harcanan bir yapıdadır. O nedenle önümüzdeki son 1 yılda tanıtım atağına geçilmeli ve çalışmalar hızlandırılmalıdır. Expo 2016 Antalya'nın bir neferiyiz. Hem içeride hem dışarıda çalışıyoruz. AGC'nin anahtarı Expo Genel Sekreterinin elindedir” şeklinde konuştu.

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe’de turizmin bir başka boyutu olan eğitim turizmi anlamında Antalya'da faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.

50 farklı ülkeden öğrencileri olduğunu kaydeden prof. Dr. Göktepe," Eğer bize bu noktada bir görev düşerse yapmaya hazırız. Kongre salonları ve öğretim elemanları noktasında da desteğe hazırız. Antalya’daki bütün paydaşlarla birlikte olmaktan memnuniyet duyarız” ifadelerine yer verdi.

KUZEY ÇEVRE YOLU
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Erol Yanar, expoda en önemli talebin alt yapıya geldiğini hatırlatarak, “Alt yapı sadece Expo için değil ileri dönük yatırımlardır. Expo alanına ulaşım noktasında tek bir yol var. Orası da tam kapasitesi ile çalışıyor. Antalya’yı Alanya’ya bağlayacak yeni bir yola yola ihtiyacımız var. Kuzey Çevre yolu yapımını 2013 yılı yatırım programına aldık. Öte yandan expoya bir bisiklet ve yolunun yapılmasının da temaya katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Karbon ayak izi hesabına yönelik çalışmaları yapmamız gerekiyor. Bakanlık olarak gereken desteği vereceğiz” dedi.

Toplantı sonunda bir değerlendirmede bulunan Bakan Eker, turizmciler ile yapılan toplantının ilk ama son olmayacağını kaydetti.

Bu tür buluşmaları sık sık yapacaklarını ifade eden Bakan Eker, “Expo çerçevesinde bir çok konu dile getirildi.

Bunların hepsini not aldık. Değerlendireceğiz. Antalya’ya 10 bin kişilik spor salonunun ihalesi yapıldı. Burada bir hipodrom yapılmasıyla ilgili talimat verdim. Proje tamamlandığında yatırım kararı alacağız. Projeleri yapılıyor. Antalya atlı sporlarla ilgili önemli bir tesise kavuşmuş olacak” şeklinde konuştu.

OTELLERDE EXPO KANALI VE LİNKİ
Expo 2016 Antalya’da turizmcilerin aktif desteğinin gerektiğinin altını çizen Bakan Eker, “ Biz paydaşız ve birbirimize bağımlıyız. Eğer dışarıdan insanlar Expo'yu ziyarete gelirlerse otelde kalacaklar. Otellerde bugün konaklayan insanlar Expo 2016’yı şimdiden tanımalılar. Ona göre gelecek planlarını yapmalılar. Ne kadar çok otele tanıtım yaparsak o kadar kişiye ulaşırız. 3 yıl boyunca birlikte çalışacağız. Stratejimizi birlikte belirleyeceğiz. Otelde televizyon kanallarına Expo info kanalı ilave dilmelidir. Bu bizim için son derece önemlidir. Birlik ve dernekler üyelerine yönelik tanıtım ve bilgilendirme toplantıları yapmalıdır. Her otel ve acente bizim için bir internet linki yapmalıdır. Bunları sizden rica ediyoruz” dedi.

OTEL BAHÇELERİ DEĞERLENDİRİLMELİ
Bakan Eker, otellerinden birbirinden güzel bahçeleri olduğuna değinerek, “Expo 2016 Antalya’yı özendirici bahçe yarışmaları yapılmalıdır. Ayrıca bahçede Expo hayat ağaçları oluşturulmalıdır. İnsanlar dileklerini bu ağaçlara asmalı ve bilinilirlik arttırılmalıdır. Atılan küçük adımlar büyük adımların habercisidir” ifadelerini kulandı.

Türkiye’nin önemli bir ülke olduğuna vurgu yapan Bakan Eker, “21. Yüzyılda dünyada gıda, su ve enerji mücadelesi olacağı öngörülüyor. Bunlar mücadele alanlarıdır. Dünyada 206 milyon hektar arazi başka ülkeler tarafından kiralanmış veya satın alınmış tarım arazisi olarak. 2007-2008 dünyadaki kuraklık bütün insanları acı bir gerçekle karşı karşıya getirdi. Birden her şeyin değişebileceği görüldü.

Çünkü ülkeler çok rahat şekilde stratejik olarak, 100 dolarlık ürünün biranda 200 dolara çıktığını gördü. Kendileri üretemeyen ülkeler çok ciddi krizlerle karşı karşıya kaldılar. Arazisi olanlar, tarım imkanı olanlar kendi tarım alanlarını harekete geçirmeye, arazisi olmayanlar ise arazi kiralamaya ve ya satın alma yoluna gittiler. Büyük bir birikimimiz var. Fakat kendimiz çok iyi tanımıyoruz, gücümüzün farkında değiliz. Onun için Antalya’nın ‘Çiçek ve çocuk’ temalı Expo'ya ev sahibi olması bu manda bizim için büyük bir imkan. Turizm sektörü tarih yazdı. Bu potansiyelden, bu imkandan daha büyük bir hamle içinde daha çok istifade etmemiz lazım” dedi.

Bakan Eker, Antalya Havalimanı’nda aktarma yapılması konusunda gerekli çalışmaları yapacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA