Türkiye'de 13 Bin 329 Basın Kartı Sahibi Bulunuyor

DİYARBAKIR - Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden elde edile bilgilere göre, Türkiye'de 13 bin 329 basın kartı sahibi bulunuyor.

BYEGM, bu yıl basın kartlarının tamamını değiştirdi. BYEGM verilerine göre, 8 bin 128 kişinin sarı basın, 4 bin 921 kişinin sürekli sarı basın, 88 kişinin serbest basın ve 192 kişinin de şeref basın kartı bulunuyor.

BYEGM ilk kez hayata geçirdiği bir uygulama ile basın kartının yeni şeklini, basın mensuplarının katıldığı oylama ile belirlediği kartların kullanılmasıyla başlayan süreç tamamlandı. Sahte kullanımların önüne geçmek, gazetecilik mesleğini yerine getiren medya mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak için basın kartlarını toptan yeniledi. Uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanan yeni kartlarda, kullanıcının dijital fotoğrafı, kişiye özel kart seri numarası, sahteciliğe karşı yüksek teknolojik özelliğe sahip hologram ve kan grubu gibi kişisel bilgiler bulunuyor.

-"Göreve hazırız"-

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün vermiş olduğu sarı basın kartlarına hak edenlerin sahip olması gerektiğini söyledi.

Bu mesleği yapmayan birçok kişinin basın kartı sahibi olduğunu belirten İpek, şöyle konuştu:

"Bu kartları hakkedenler taşısın. Bu meslek için gerçekten alın teri döken ve hayatını bu işte kazananlar Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün verdiği kartı taşısın. Günümüzde bu işi yapmayan birçok kişide bu kartlar var. Bu konuda da bizler ve meslektaşlarımız zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Denetim konusunda da eksikliklerin olduğunu düşünüyorum. Gerçek manada denetimin olması için cemiyet olarak göreve hazırız. Tüm illerde gerçek emekçilerin ve cemiyetlerden görevli kişilerden oluşan denetleme kurullarının oluşmasını istiyoruz. Bu sayede Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün vermiş oldu basın kartları hakkedenin cebinde olacaktır."

-"Sarı basın kartına herkes sahip olmamalıdır"-

Sarı basın kartı sahibi Habertürk Diyarbakır muhabiri Ahmet Yukuş da sarı basın kartının sadece bu işi meslek seçen gazetecilere verilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Gazetecinin aslında bir kimliğe ihtiyaç varsa bu da onun kaleminden çıkan mürekkebidir. Türkiye'de sarı basın kartı gazetecinin mesleki kimliğidir. Nasıl ki bir vatandaş polis ve öğretmen kimliğine sahip olamıyorsa, sarı basın kartına da herkes sahip olmamalıdır. Özellikle yerel TV, gazete ve internet siteleri gazeteci mesleği ile ilgisi olmayıp ancak sigortalarının fikir işçiliği üzerinden yatırıp haksız yere bazı kişilere kimlik kazandırmaktadır. Başbakanlık Basın Yayın Enformasyonu tarafından bu konunun denetlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

-"Ciddi bir denetim yapılmalı"-

Sarı basın kartı almak için gün sayan Diyarbakır Yenigün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Pişkin bu kartlar konusunda daha ciddi bir denetimin gerekli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Özellikle yerel medyada gazete patronları veya yönetici konumunda bulunan kişilerin yakınları çok şanslıdırlar. Çünkü sarı basın kartı sahibi olmaları için gazeteci olmaları gerekmiyor. Onların işveren olan babaları veya yetkili olan akrabaları resmi olarak gazeteci olmalarını sağlıyorlar. Bu nedenle onlar gerçek gazetecilerden daha şanslı oldukları için çok kısa sürede sarı basın kartı sahibi oluyorlar. Bunun önlenmesi ve hakkedenlerin sarı basın kartı sahibi olması için ciddi bir denetimin yapılması gerekiyor. Bu konuda da Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne büyük görevler düşüyor. Hakketmeyenlerin sarı basın kartlarının iptal edilmesi bu konuda atılacak en önemli adım olacaktır. Bunun sağlanması için illerde gerçek gazetecilerle birlikte denetimler yapılmalıdır. Tespit edilen isimlerin sarı basın kartları iptal edilmesiyle emek hırsızlığının önüne geçilecektir."

Genel Kart Değişimi sonrasında basın mensuplarına düzenlenen basın kartı türleri ve sayıları şöyle belirlendi:

Basın kartı: 8128

Sürekli Basın Kartı: 4921

Serbest basın kartı: 88

Şeref Basın Kartı: 192

Toplam: 13329

Kaynak: AA