Merkez Bankası'nın Faiz Kararı

ANKARA - Ankara Genç İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Değer,Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında yaptığı 75 baz puanlık artışı değerlendirirken, "Artış sürpriz değil, beklentiler doğrultusunda ve kararındadır" ifadesini kullandı.

Değer, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası'nın faizleri arttırmasının beklenen bir gelişme olduğu, iş dünyasının ve ekonomistlerin faiz artışı beklentisinin 50 ila 100 baz puan arasında olduğuna dikkati çekerek, "Merkez Bankası Para Politikası Kurulu,faiz koridorunun üst sınırı 75 baz puan yükseltmiştir. Dolayısıyla sürpriz bir sonuç ortaya çıkmamış, kararında bir artış yapılmıştır. Finansal istikrarı sağlamakla görevli olan Merkez Bankası'nın bu artışla ateşi biraz olsun düşüreceğine inanıyoruz. Artış sürpriz değil, beklentiler doğrultusunda ve kararındadır" değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyonla mücadele ve finansal istikrar için Merkez Bankası'nın para politikasını sıkılaştırdığına işaret eden Değer, şunları kaydetti:

"Merkez Bankası her ne kadar faizlerde ölçülü bir adım atmışsa da bu artışın büyümeyi olumsuz etkileyeceği de bir gerçek. Döviz kurlarında ve enflasyonda rahatlama sağlayacak olan faizlerdeki artış diğer taraftan da büyüme ve işsizlik hedeflerini sekteye uğratabilir. Diğer yandan da söz konusu artış banka kredilerini de etkileyecek. Konuttan otomobile, ihtiyaç kredisine kadar bankalar tüm kredilere zam yapmaya başladı bile. Bu noktada harcamaların kontrol altında tutulmasında yarar var. Asıl önemlisi bundan sonra gelecek faiz artışı ve Merkez Bankası politikasıdır."

Kaynak: AA