Dr. Sadık Ahmet Ölümünün 18. Yılında Batı Trakya'da Anıldı

GÜMÜLCİNE - Batı Trakya'da, Dostluk Eşitlik ve Barış Partisinin kurucusu Dr. Sadık Ahmet ölümünün 18. yılında anıldı.

Sadık Ahmet'in Gümülcine'de Kahveci Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törene, TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul milletvekili Meral Akşener, eski TBMM Başkanı Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, AK Parti'yi temsilen TBMM İdare Amiri Malatya Milletvekili Faruk Özkan, CHP Gene Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AK Parti ve CHP milletvekilleri, Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, Edirne Vali Yardımcısı Aydın Özkan, Bulgaristan HÖH partisi temsilcileri, Rumeliler Federasyonu ve Batı Trakyalılar Derneği temsilcileri ve Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener katıldı.



Merhum Sadık Ahmet'in eşi Işık Ahmet ile oğlu Levent ve kızı Funda Ahmet'in yanı sıra Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri İbrahim Şerif ile Ahmet Mete, DEB Partisi Başkanı Mustafa Çavuşoğlu ve çok sayıda Batı Trakyalı Türk'ün de izlediği törende, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, aslen Batı Trakyalı olan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve birçok siyasi parti temsilcileri ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının gönderdiği mesajlar okundu.

Sala ve Kur'an-ı Kerim okunması ile başlayan törende, Sadık Ahmet'in yaşamı boyunca verdiği mücadelelerle ilgili konuşmalar yapıldı ve dualar okundu.

TBMM Başkanvekili Akşener törende yaptığı konuşmada, ''Sadık Ahmet'in, yaşamı boyunca ortaya koyduğu cesareti, inanmışlığı, kararlılığı, dürüstlüğü, verdiği söze sonuna kadar riayet etmesiyle sadece Batı Trakya için değil, anavatan Türkiye için de ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Sadık Ahmet'in, çok genç bir yaşta yaşama veda ettiğini ancak Lozan Antlaşması'nın imzalandığı gün hayatını kaybetmesinin kafalarda soru işaretleri yarattığını belirten Akşener, "İster istemez akıllara çeşitli sorular geliyor" dedi.

Akşener, Drama'dan göç etmiş bir ailenin çocuğu olduğunu ve bu nedenle törenin ev sahibi sayılabileceğini belirterek, Batı Trakya Türklerinin çalışkan, fedakar ve sabırlı bir toplum olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, Batı Trakya Türklerine tarihteki fedakarlıklarından dolayı borcu bulunduğunu belirten Akşener şunları kaydetti:

"Yunanlı dostlarımıza seslenmek istiyorum: Batı Trakya Türkleri bu topraklarda 1913 ve 1923-24'te iki cumhuriyet kurdu. Ama o günün şartları öyle getirdi ve cumhuriyetleri istemeyerek de olsa kendisi lağvetti. O cumhuriyetlerden biri kalmış olsaydı, bugün belki başka şeyler konuşuyor olacaktık. Bu nedenle anavatan olarak, bizim, her birimizin Batı Trakya Türklerine borcumuz vardır. O fedakarlıklarının karşılığı olan borcumuz var. Bu borç anavatan için neye mal olursa olsun, ödenecektir, ödenmelidir."

Akşener, Batı Trakya Türklerinin, diğer ülkelerdeki Türk toplulukları gibi bulundukları ülkeye ihanet etmediğini ve anlaşmalarla belirlenen haklarını meşru ve barışçı yollarla talep ettiğini kaydetti.

Batı Trakya'daki temasları sırasında hak ihlalleri ile ilgili bazı bilgiler edindiğini ve bu bilgileri diğer milletvekilleriyle birlikte Meclis Başkanına ve Başbakan'a ileteceğini belirten Akşener şöyle dedi:

"Uluslararası ilişkiler çerçevesinde, uluslararası hukuk ve karşılıklılık ilkesi çerçevesinde, bu yapılan hak ihlallerini ve yapılmaya çalışılan hak tecavüzlerini Türkiye gündemine getirilmesi için gayret edeceğiz. Ve buradaki karşılıklılık ilkesine ters düşen uygulamaların önüne geçilmesi için gereken kamuoyunun yaratılması yönünde elden geleni yapacağız. Özellikle söylüyorum ki uluslararası karşılıklılık ilkesine uyulması için, ne gerekirse yapacağımıza tüm siyasi partilerimiz adına söz veriyorum. Batı Trakya Türkü sabırlıdır ama en fazla kadınları sabırlıdır. Bir de çok inatçıdırlar. Bizim sabrımızı taşırmasınlar. Özellikle hanımların sabrını kimse taşırmasın"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise Batı Trakya Türk azınlığının insan olarak var olma ve yaşam hakları için mücadele ettiğini ifade ederek, bu mücadelede istisnasız tüm Türk siyasi partilerinin Türk azınlığın yanında yer alacağını Avrupa'nın bilmesi gerektiğini belirtti.

AK Parti Malatya Milletvekili Faruk Özkan da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını getirdiğini belirterek başladığı konuşmasında, Sadık Ahmet'in örnek bir dava adamı olduğunu, Batı Trakya Türk azınlığının hak arama mücadelesindeki kararlılığı sürdüğü sürece Türkiye'nin hep yanında olacağını söyledi.

Mezarlıktaki törenin ardından akşam saatlerinde de Gümülcine'deki tarihi Eski Cami'de Sadık Ahmet'in için mevlit okundu. Mevlidin ardında da DEB partisi ve Sadık Ahmet'in ailesi tarafından Türkiye'den gelen konuklara ve azınlık ileri gelenlerine iftar verildi.

Kaynak: AA