20. Uluslararası Altın Koza Film Festivali'ne Doğru

ADANA - Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 16-22 Eylül arasında düzenlenecek 20. Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri başkanlığını Berlin Film Festivali Avrupa Film Pazarı Direktörü Beki Probst'un yapacağı bildirildi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, yaptığı yazılı açıklamada, festivalde alanında dünyanın önde gelen isimlerinden Probst'u ağırlayarak, Türkiye'nin son dönem sinemasının yakından gözlemlemesini sağlamayı amaçladıkları belirtti.

Türkiye'nin en önemli kültür sanat etkinliklerinden olan Uluslararası Altın Koza Film Festivali için 20. yaşına özel program hazırladıklarını ifade eden Aldırmaz, festival kapsamında Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın yanı sıra her yıl olduğu gibi Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması düzenleneceğini, dünya sineması seçkisi, özel gösterim bölümleri, belgesel gösterimler, söyleşi, atölye çalışmaları ve sergilerin de sinemaseverlerle buluşacağını kaydetti.

Probst'un sinema geçmişinin parlak olduğuna işaret eden Aldırmaz, şu bilgileri verdi:

''İstanbul'da doğan Beki Probst, 25 yıldır film endüstrisine yön veren isimler arasında kabul edildi. Hukuk ve gazetecilik öğrenimi gören, çalışma hayatına Tercüman Gazetesi ve Hayat Mecmuası'nda başlayan ve 1960 yılında İsviçre'ye giden Probst, orada çeşitli kültürel etkinlikler düzenledi ve sinema işletmeciliği yaptı. 1981-1988'de Berlin Film Festivali'ne Türkiye ve Yunanistan'dan film seçen Probst, 1985-1995 arasında Locarno Film Festivali'nde seleksiyon komitesinde görev yaptı. Probst, 1988 yılında başına getirildiği Berlin Film Festivali'nin Film Fuarı'nı Avrupa Film Pazarı'na dönüştürdü. Cenevre Stars de Demain festivalinin sanat yönetmenliği de üstlenen Beki Probst, dünyanın önde gelen film festivallerinde jüri üyeliği yaptı.''

Kaynak: AA