Polimer Esaslı ve Üç Boyutlu Duvar Kaplama Malzemesi Geliştirildi

AFYONKARAHİSAR - Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Tayfun Uygunoğlu, polimer esaslı ve üç boyutlu duvar kaplama malzemesi geliştirdi.

Doç. Dr. Uygunoğlu, yaptığı açıklamada, geliştirilen kaplama malzemesinin, tamamen doğal taş dokusuna sahip olduğunu ve yüzde 70-80 oranında atık mermer tozu içerdiğini ifade etti.

Kaplama malzemesinin sınırsız renk, doku ve desen seçeneğinde üretildiğinin bilgisini veren Uygunoğlu, kaplama malzemelerinin ağırlıklı olarak iç cephelere yönelik düşünüldüğünü aktaran Uygunoğlu, yapının buhar difüzyonunu dengeleyen izolasyon malzemesi ile de dış cephelerde mantolama için kullanılabileceğini belirtti.

Polimer kaplamanın, dekoratif doğal taş kaplama yüzeyi sağlaması, su geçirmemesi, asitlerden etkilenmemesi, boya ve sıva gerektirmemesi gibi avantajlarının bulunduğuna dikkati çeken Uygunoğlu, geliştirilen ürüne ilişkin patent başvurusunun yapıldığını kaydetti.

Uygunoğlu, geliştirdikleri ürün üzerinde yaptıkları testler sonucunda mevcut doğal taş ve polyester kaplamalara göre ortaya çıkan teknolojik üstünlükleri şöyle sıraladı:

"Aynı dekoratif desen için doğal taşlara göre yüzde 20-40, polyester kaplamalara göre yüzde 50-85 daha ucuz olması, büyük ebatlarda üretilebilir ve montaj kolaylığı sağlaması, işçilik açısından doğal taşlara göre en az 3 kat daha az zaman ve maliyet gerektirmesi, kolay çizilmemesi, asitlerden etkilenmemesi, su geçirmemesi, doğal taşlara göre en az yüzde 40 daha hafif olması, basınç dayanımlarının 70-120 MPa arasında, eğilme dayanımlarının da 15-40 MPa arasında olması, sınırsız renk ve desende tasarlanabilmesi, derz hatlarıyla üç boyutlu görünüm sağlayabilmesi, sıva ve boya gerektirmemesi, deterjanlı suyla kolayca temizlenebilir olması, sağlığa zararlı olmaması, UV ışınlarından etkilenmemesi."

Kaynak: AA