Sigorta Primi İşveren Hissesi Teşvikinin Yürürlüğe Girmesi

TUNCELİ - Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden uygulanacak ilave puan, uygulanacak iller ve uygulama süresi hakkındaki kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasına ilişkin, "Olumlu bir gelişme ancak bölgemizde 30 yıllık çatışmalı bir süreç var. Bundan ciddi şekilde zarar gören illere özel teşvik yasası çıkarılmalı" dedi.

Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgesel teşvik uygulamasında 5. bölgede yer alan Tunceli'nin 2017 yılına kadar sigorta primi teşvikinden yararlanmasının esnafın yararına olduğunu söyledi.

Kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Cengiz, şunları kaydetti:

"10 kişi çalıştıran esnafımızın yatırdığı sigorta primlerinin yüzde 50'sini devlet ödüyordu ancak bu yasa geçtiğimiz yılbaşında son bulmuştu. Bu kaldırılınca daha önce kişi başı 220 lira ödeyen esnaf, yılbaşından sonra 400 liranın üzerinde prim ödemeye başladı.

Şimdi bu yasanın uzatılmasıyla esnafa ciddi bir destek sağlanmış oldu. Olumlu bir gelişme ancak bölgemizde 30 yıllık çatışmalı bir süreç var. Bundan ciddi şekilde zarar gören illere özel teşvik yasası çıkarılmalı. İlimizde de organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla fabrikalar açılıyor. 33 parsel sattık. Önümüzdeki dönemde üretime geçecekler. Bir de özel teşvik yasası çıkarılırsa ilimizdeki yatırımlar daha çok artar."

Bölgenin ciddi sıkıntıları olduğunu ifade eden Cengiz, Tunceli'nin 5. bölge yerine 6. bölgede olmasını ve Tunceli, Hakkari, Bitlis, Siirt gibi illere özel teşvik yasası çıkarılmasını istediklerini söyledi.

Çatışmalı sürecin bitirilmesi için Hükümet ile Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin çaba sarf edip yeni anayasanın bir an önce çıkarılması gerektiğini belirten Cengiz, "Bu sağlanırsa çatışmalı süreçten en çok zarar gören illerden Tunceli'de de yatırımların artacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA