Samsun’un Yüzde 38’i Ormanlık Alan

Amasya Orman Bölge Müdürü Yaşar Sarı, Samsun’un yüzde 38’inin ormanlık alan olduğunu söyledi.

Samsun’un Yüzde 38’i Ormanlık Alan
Amasya Orman Bölge Müdürü Yaşar Sarı, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında kurumunun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bölge Müdürü Sarı, “Samsun’da ormanlık faaliyetlerini yürütmek için 3 Orman İşletme Müdürlüğü bunlara bağlı 33 Orman İşletme Şefliği, 1 Fidanlık Müdürlüğü bulunmaktadır. Samsun’un 388 bin 832 hektarlık alanla yüzde 38’i ormanlık alanlarla kaplı. Samsun’da toplam proje sayımız ise 88’dir” dedi.

SEL VE TAŞKINLARLA MÜCADELE
Samsun’da sel ve taşkına maruz kalan tarım alanları çalışmaları hakkında bilgi veren Sarı, “Samsun’da sel ve taşkına maruz kalan tarım alanları çalışmalarının ve meraların, karayollarının, köprülerin, demir yollarının gibi tesislerin erozyon, sel ve taşkından korunması amacıyla 7 bin 418 hektarlık alanda Samsun Mert ırmağı Sarıgeçit Havzası ve Yılanlı Havzasında sel kontrolü uygulama projesi yapıldı. Projelerin tamamlanma süresi 5 yıl olarak planlamakta olup, projenin maliyeti 22 milyon 577 bin 889 TL’dir. 2013 yılı itibariyle bin 500 hektarı programlandı. Haziran sonu itibariyle 400 hektar alanda çalışma yapılarak toplam 30 bin metre teras yapıldı. Bu kapsamda kayalar teker teker delinerek sel dereciklerinde ve yan derelerde kafes tel eşik çalışması yapılıyor. Ekstavatörle teraslar yapılarak yamaç ıslahı tedbirleri alınıp sel tehlikesinin önüne geçmek hedefleniyor. Masraflı ve pahalı olarak bu projeye devam ediyoruz” diye konuştu.

ORMAN ZARARLILARI İLE MÜCADELE
2013 yılında Samsun’da bulunan fidanlıklarda 8 milyon adet fidan üretimi yapıldığını belirten Sarı, “Orman zararlıları ile mücadele bin hektar programa karşılık 400 hektar biyolojik mücadele yapılmıştır. 375 hektar programa karşılık 375 hektar mekanik mücadele yapıldı. Çam kese böceğine karşı Adacık yönetimi ile 2013 yılında 37 Adacık yapılarak biyolojik mücadele yapılmıştır. Özellikle kızılçam’ın yoğun olduğu mıntıkalarda bahar aylarında çam kese böcekleri ağaçların diplerini yiyerekten kuruma görüntüsü vermekte. Buda kamuoyunda ‘ağaçlar kuruyor’ şeklinde bir oluşumla bize geri dönmekte. Ancak bu ağaçlara ikinci derece zarar verip, kurumasından değil yapraklarını yiyor. Bahar geçtikten sonra oradaki ağaçlar tekrardan yeşeriyor” şeklinde konuştu.

OR-KÖY FAALİYETLERİ
Orman ve Köy İlişkileri (OR-KÖY) faaliyetlerinin tüm hızıyla sürdüğünün altını çizen Sarı,şunları söyledi; “Süt koyunculuğu projeleri kapsamında, Bafra’nın Akalan köyünde 5 adet ünite için 115 bin TL kredi desteği planlanmıştır. Besi Sığırcılığı projeleri kapsamında da 5 adet Samsun’un Asarcık ilçesi Aydın Köyü, 5 adet Samsun’un Gürgendağ Köyü ve 5 Adet Samsun’un Bafra ilçesinin Bengü köyü olmak üzere toplam 15 adet ünite için 345 bin TL kredi desteği planlanmıştır. Fenni arıcılık projesi kapsamında ise 13 adet Samsun’un Salıpazarı ilçesi Yayla köyü, 13 adeti de Konakören köyü olmak üzere toplam 26 adet ünite için 273 bin TL kredi programa alınmış olup, Haziran ayı itibariyle 231 bin TL kredi desteği sağlanmıştır. Güneş enerji projesi kapsamında ise Samsun’a 105 adet, Bafra ilçesine 113 adet ve Vezirköprü ilçesine de 146 adet olmak üzere toplam 364 adet için 618 bin 800 TL kredi desteği planlanmıştır”
Kaynak: İHA