"kronik Böbrek Yetmezliği ve Böbrek Nakli" Semineri

GİRESUN - Giresun'da Memorial Sağlık Grubu ve Giresun Devlet Hastanesi işbirliğinde "Kronik Böbrek Yetmezliği ve Böbrek Nakli" semineri düzenlendi.

Seminere katılan Memorial Şişli Hastanesi Böbrek Nakli Programı Medikal Direktörü Prof. Dr. Aydın Türkmen yaptığı konuşmada, Türkiye'de 60 binden fazla diyaliz hastası olduğunu söyledi.

Kronik böbrek rahatsızlığının oldukça sinsi ilerlediğine dikkat çeken Türkmen, "Hastalık çok ileri aşamaya ulaşırsa hastaların çocuğu şikayetçi hale geliyor, ancak o zaman doktora geliyorlar. Altını çizmemiz gerekiyor. Eğer bir kişide hipertansiyon, tansiyon yüksekliği ve şeker hastalığı varsa bir süre sonra mutlaka böbrek yetersizliği gelişecek gibi algılamak gerekiyor. Böbrek sağlığını işin başında da korumaya çalışmak gerekiyor" dedi.

-Türkiye diyalizde iyi bir konumda

Türkmen, Türkiye'de organ nakilli hastalar da dahil 80 binden fazla insan bu şekilde yaşamını sürdürdüğünü kaydederek "Tek başına ilaç tedavisi yetmiyor. Diyaliz ve böbrek nakli yapmak zorundayız. Türkiye bu konuda oldukça iyi bir konumda ve pek hasta kaybı olmuyor. Çünkü hemen hemen her yerde diyaliz merkezleri yaygınlaşmış durumda. Böylece hastaları diyalize alarak yaşatmamız mümkün oluyor. Verici tek böbrekli kaldıktan sonra ömrünün kısalmaması, başka bir hastalık yaşamamasını ancak garanti edersek böbrek nakli yapıyoruz. Türkiye'de bağış oranları oldukça az. Türkiye'de kadavradan böbrek çıkarılırken biliyorsunuz yoğun bakım koşullarında, hastanede hayatını kaybeden hastalardan bahsediyoruz. Bu hastalarla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın son yıllarda oldukça iyi çalışmaları oldu. Yoğun bakım, yatak sayıları arttı, beyin ölümleri bildirimleri arttı, ama beyin ölümü bildirimlerinde neredeyse dört aileden biri olumlu yanıt veriyor. Bu oranı artırmak gerekiyor" diye konuştu

Kaynak: AA