Bakan Yazıcı’dan ‘gümrüklere Tel Örgü’ İddialarına Cevap

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Gümrük kapılarının hukuki rejimi bellidir, nasıl girilir nasıl çıkılır belli.

Bakan Yazıcı’dan ‘gümrüklere Tel Örgü’ İddialarına Cevap
Dolayısıyla gümrük kapılarımızı tel örgüyle betonla örmemiz söz konu değil” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde eğitimlerini tamamlayarak gümrük kapılarına görevlendirilecek dedektör köpekler ve eğiticileri için Bakanlık’ta sertifika töreni düzenlendi.

Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ev sahipliği yaparken, Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldız da katıldı.

Eğitilmiş 2’si bomba uzmanı, 5’i dedektör olan 7 köpeğin sertifika alacağı tören öncesi köpekler gösteri gerçekleştirdi. Gösteride köpekler, arabanın içerisine saklanmış ve Reyhanlı saldırısındaki patlayıcıyla eş değer RDX patlayıcı ile çekmecenin ve valizin içerisine gizlenmiş uyuşturucu maddeyi bulmayı başardı. Köpeklerin başarılı gösterisinin ardından Bakan Yazıcı, köpeklerin eğitimcilerine sertifikalarını verdi

Konuşmasında uyuşturucu kullanımı ve kaçakçılığına ilişkin bilgiler veren Bakan Yazıcı, 26 Haziran’ın “Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü” olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin coğrafi konumu itibari ile dünyanın en önemli ticaret yolları üzerinde bulunduğunu, ülkenin bu merkezi konumunun uyuşturucu kaçakçılığı için de bir güzergah özelliği taşıdığını kaydetti.

“2012 YILINDA 151,7 MİLYON TL DEĞERİNDE UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ”
Bakanlık olarak uyuşturucu ile mücadelede uluslararası düzeyde büyük başarılı sonuçlar elde ettiklerini dile getiren Yazıcı, Türkiye’nin dünyadaki eroin yakalamalarının yüzde 20’sini gerçekleştirdiğini belirterek, bu rakamla Türkiye’nin dünyada eroin yakalamasında 2. sırada yer aldığını söyledi.

Yazıcı, 2012 yılı içerisinde Güneydoğu Avrupa Bölgesi toplam ecstasy yakalamasının 2 milyon 982 bin 411 adet olduğuna dikkati çekerek, Türkiye’de yakalanan miktarın 2 milyon 961 bin 553 olduğunu bildirdi. Türkiye’nin uyuşturucu ticaretinde ‘hedef ülke’ konumunda olmadığına vurgu yapan Bakan Yazıcı, “Kapıkule Sınır Kapımızda, 9 Şubat 2007’de dünya gümrüklerinde bir defada yakalanan en yüksek miktar olan 565 kg eroin pizza kutularının içerisinde yakalanmıştır. Bu olayla bağlantılı olarak İstanbul’da yürütülen çalışmalarda 208 kg eroin daha ele geçirilmiştir. 12 Şubat 2007 tarihinde 202 kg eroin tabutlara saklanmış olarak yakalanmıştır” diye konuştu.

Bakan Yazıcı, 2010 yılında 43 milyon 803 bin TL, 2011 yılında 60 milyon 582 bin TL değerinde uyuşturucu yakalandığını ifade ederek, “Bu rakam, 2012 yılında 151,7 milyon TL olmuş ve 2011 yılına yakalamaya göre yüzde 152 artış sağlanmıştır. 2011 yılında 459 kilo eroin yakalanmışken; 2012 yılında 1 ton 398 kg eroin yakalaması gerçekleştirilmiştir. Eroin yakalamasında geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 200’lük bir artış sağlanmıştır” dedi.

Mart 2013’de uluslararası kontrollü teslimat uygulaması gerçekleştirildiğini belirten Hayati Yazıcı, “Uruguay aktarmalı olarak Almanya’dan ülkemize gönderilen 1 kilo 337 gram kokain alıcıları ile birlikte ele geçirilmiştir” diye konuştu.

Dedektör köpeklerin ilk kez 1998 yılında kullanılmaya başlandığına işaret eden Gümrük Bakanı Yazıcı, halihazırda gümrük kapılarında toplam 53 dedektör köpeğin görev yaptığını söyleyerek, “Bunlardan 35’i narkotik dedektör köpeği, 4’ü silah-mühimmat/patlayıcı dedektör köpeği ve 14’ü çay-tütün dedektör Köpeği olarak görev yapmaktadır. Eğitimlerini yeni tamamlayarak bugün sertifikalarını alacak olan 5 narkotik dedektör köpeği ve 2 adet silah-mühimmat/patlayıcı dedektör köpeğimiz var. Bunlarla birlikte toplam narkotik dedektör köpek sayımız 40’a, silah-mühimmat/patlayıcı dedektör köpeği sayısı da 6’ya ulaşmış olacaktır. Böylelikle gümrük kapılarımızda toplam 60 dedektör köpekle narkotik madde, çay, tütün, silah, mühimmat ve patlayıcı madde kaçakçılığı ile mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Narkotik dedektör köpekler marifetiyle bugüne kadar 397 kaçakçılık olayının ortaya çıkarıldığını vurgulayan Bakan Yazıcı, “Bu olaylarda toplam 18 ton doğal uyuşturucu, 10 milyon adet sentetik uyuşturucu ve 30 ton uyuşturucu yapımında kullanılan kimyasal madde ele geçirildi” dedi.

GÜMRÜK KAPILARINA TEL ÖRGÜ İDDİASI
Bakan Yazıcı, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Suriye olaylarının ardından bazı gümrük kapılarına ve sınırlara beton ve tel örgü çekileceği iddialarına ilişkin olarak Yazıcı, “Basından izlediğiniz Silahlı Kuvvetler’in sınırda çukur açma, beton inşa etme ve tel örgüyle kapama şeklindeki faaliyetleri giriş çıkışın yasak olduğu alanlarla ilgilidir. Gümrük kapılarının hukuki rejimi bellidir. Nasıl girilir nasıl çıkılır belli. Dolayısıyla gümrük kapılarımızı tel örgüyle, betonla örmemiz söz konu değil. Giriş çıkışlar mevcut hukuki rejime göre yapılır. Ticari faaliyet, insan giriş çıkışları sınırlandırılmış durumda. Bir kısmı kapalı, bir kısmı da düşük düzeyde devam etmektedir” diye konuştu

Kaynak: İHA