"çocuk Gelin ve Damatları" Fotoğraflarla Anlattı

BURSA - HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Bursa'da yaşayan fotoğraf tutkunu iş adamı Faik Kaplan, hayata geçirdiği "Türkiye'de çocuk gelin ve damatlar" konulu projesi çerçevesinde çektiği fotoğrafları, önce İtalya'da sonra Türkiye'de sergilemeye hazırlanıyor.

Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıl önce iş yerinde ürettikleri ürünlerin hatalarını görüntülemek için başladığı fotoğrafçılığın bir süre sonra tutkuya dönüştüğünü, özellikle son 5 yıldır kendisini tamamen bu hobiye adadığını söyledi.

Fotoğrafın artık kendisi için bir yaşam biçimi olduğunu dile getiren Kaplan, "Doğa, portre gibi çok sayıda çeşitli çalışmalarda bulundum. Artık sosyal içeriği de olan bir projeye imza atmak istiyordum. 3 yıl önce Mardin'de eşinden ayrılarak baba evine dönen genç kızın ailesi tarafından öldürülmesi aklıma geldi. Çocuk gelinler ve damatlar üzerine bir çalışma gerçekleştirme fikri doğdu" dedi.

Kaplan, bu projeyle ilgili yaklaşık 6 ay süresince araştırmalarda bulunduğunu ve çok farklı doneler elde ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Projenin geniş ve sosyal ve psikolojik yönü var. Konuya iki yönden bakmak gerekliydi. Bunu da tek başıma gerçekleştiremezdim. Çünkü çiçek, böcek çekmiyorsun. Bir çobanın günlük hayatını çalışmıyorsun. Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde günlük olayları iyi takip eden, fotoğraf meraklısı arkadaşım Ufuk Kıray var. Projemi ona anlattım. Onun da hoşuna gitti. Bir de yine aynı ilçede edebiyat öğretmeni Metin Baltacı var. Ondan da destek istedik. Neticede güzel bir ekip oluşturduk. Sonrasında Ankara'da bir üniversitenin sinemacılık bölümünde eğitim gören Mehmet Orhan diye bir kardeşimiz projeyi duyunca kendisi de konuyla ilgili kısa film hazırlamak istediğini söyledi.

O da bize uygun geldi. Hem fotoğraf çalışması hem de kısa film için harekete geçtik. Projeyi hayata geçirdik. Lüleburgaz'daki Trockya Blues grubu projenin fon müziğiyle, Sahipsiz Düşler isimli tiyatro grubu da sanatçı yönüyle destek verdiler. Müthiş bir çalışma oldu."

Proje çerçevesinde fotoğraf çekimlerinin büyük ölçüde tamamlandığını dile getiren Kaplan, kısa filmin de en kısa sürede bitirileceğini anlattı.

-İlk olarak İtalya'da sergilenecek

Kaplan, projeyi 15 Ağustos'da tamamlamayı planladıklarını kaydederek, ilk sergiyi de İtalya'da açacaklarını bildirdi.

İtalyan fotoğraf sanatçılarını çok sevdiğini, onlar bu tür olaylara farklı baktıkları için ilk tercihini İtalya'dan yana kullanmak istediğini kaydeden Kaplan, "Eylül ayının ortası ya da sonu gibi sergimizi İtalya'da açmak istiyorum. Gerçekten çok farklı bir çalışma oldu. Türkiye'de yaşanan çocuk gelin ve damat olaylarını olduğu gibi anlattığımızı düşünüyorum. Sergi, İtalya'nın ardından Türkiye'ye gelecek. 11 Ekimde aynı anda Bursa, Ankara ve Muş'ta serginin açılışını yapmayı hedefliyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA