Türkiye- Ukrayna 9. Dönem Hükümetlerarası Ticari ve Ekonomik İşbirliği Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Ukrayna ile 1992 yılında ticaret hacmimiz 125 milyon dolar iken, 2012 yılında 6,2 milyar dolara ulaştı. Son 20 yılda 50 misli bir artış var” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye-Ukrayna 9. Dönem Hükümetlerarası Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu toplantısına katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Babacan, teknik heyetlerin verimli toplantılar gerçekleştirdiğini belirtti.

Babacan, Türkiye ve Ukrayna’nın tarihi gelişimlerinin yüzyıllar öncesine dayanan iki dost ülke olduğunu söyleyerek, Ukrayna'yı tanıyan ve diplomatik ilişki kuran ilk ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Babacan, Ukrayna ile ticaret, yatırımların karşılıklı teşvikinin anlaşmalarla şekillendiğini kaydederek, Ukrayna ile ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine çıkarıldığını anlattı. Ukrayna'nın ortak değerlere ve önceliklere sahip olduğunu ifade eden Babacan, ilişkilerin güçlendirilmesinin dış politikada öncelikler arasında yer aldığını söyledi.

Babacan, Ukrayna ile yürütülen Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin önemine değinerek, Türk şirketlerinin Ukrayna'ya ilgisinin artarak devam ettiğine dikkat çekti. Babacan, "Şu anda 600'den fazla Türk firması faaliyet göstermektedir ve 3. ülkeler üzerinden gerçekleştirilmelere beraber Türk firmaları tarafından Ukrayna'ya yapılan yatırım tutarı 2 milyar dolara ulaşmıştır" ifadelerini kullandı.

Ekonomik ilişkilerin önemli unsurlarından birisinin de ulaştırma alanı olduğunu kaydeden Babacan, Viking Tren Feribot Projesi ve Sinop-Yalta arası feribot seferleri kruvaziyer hattının başlatılmasının iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

Babacan, Ukrayna ile ilişkilerin derinliğinden bahsederek, "Ukrayna ile 1992 yılında ticaret hacmimiz 125 milyon dolar iken, 2012 yılında 6,2 milyar dolara ulaştı. Son 20 yılda 50 misli bir artış var. İhracatımız geçen yıl 1,8 milyar dolar, ithalatımız 4,3 milyar dolar. İthalatımızda yüzde 20'lik bir artış var” dedi.

Babacan, Türk müteahhitlerinin Ukrayna'da üstlendiği 151 proje ve bunların toplamının 4 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Babacan, Türk ekonomisinin büyüme rakamları, gayri safi milli hasılasından, ticaret hacminden rakamlarından örnekler verdi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yuri Boyko ise yaptığı konuşmada, kapsamlı bir protokol hazırladıklarını belirterek, toplantılarda alacakları kararların Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nde ele alınacağını belirtti.

Boyko, iki ülke ilişkilerinde kapsamlı bir işbirliği olduğundan söz ederek, "İki ülke ilişkileri arasında potansiyel çok yüksek ve yapılacak çok şey var. Ticaret hacmimizin 10 milyar dolara ulaştırılması hedefi var" şeklinde konuştu.

İki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın önemine değinen Boyko, "Serbest Ticaret Anlaşması’nı her iki tarafta iyi niyet gösterirse bir ilerleme sağlayacağız. Burada gümrük verilerinin kalkacağını ve ekonomimizin daha da gelişeceğini ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

Boyko, uzay ve havacılık alanında işbirliği oluşturabileceğini kaydederek, Türkiye ile uçak yapımı alanında işbirliği yapılabileceğini söyledi.

Daha sonra Babacan ve Boyko, Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu Protokolü'ne imza attı

Kaynak: İHA