Şube Müdürleri Dernek Çatısı Altında Toplandı

Kamuda görev yapan şube müdürleri, dernek çatısı altında toplandı.

Şube Müdürleri Derneği, ilk etkinliğini gerçekleştirdi. "Değişen Kamu Yönetimi Yapısında Şube Müdürlerinin Bugünü ve Yarını" konulu panelde, 18 Nisan'da kurulan derneğin üyeleri, biraraya geldi. SGK Erdoğan Özen Konferans Salonu'ndaki etkinlikte, bütün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan şube müdürlerine "derneğimize katılın" çağrısı yapıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Soyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Ali Pekten, personelin uzun yıllar hizmet ettikten sonra belli ve zor aşamalardan geçerek, bu makama geldiklerini belirterek, "Bir kurum gemiye benzer, herkes kendi alanıyla ilgili mevcut durumu bir adım ileriye, en iyiye götürmek durumundadır" dedi.

Şube Müdürleri Derneği'nin, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun derneği olmadığını vurgulayan Pekten, "En kısa zamanda kendi Genel Kurullarını yaparak, tüm kurumlarımızın şube müdürlerinin bu yönetimde yer almasını ve temsiliyet esasını göz önünde bulundurmalarını temenni ediyorum" diye konuştu.

Şube Müdürleri Derneği Başkanı İsmail Polat ise dernek olarak şube müdürlerinin çalışma koşullarını ve özlük haklarını iyileştirmeyi hedeflediklerini ifade ederek, emekli olunduğunda çalışma hayatındaki yaşam standartlarını aratmayacak bir gelire sahip olmalarının sağlanması üzerinde duracaklarını belirtti.

Polat, şube müdürleri adına yetkililerden 3600 ek gösterge, makam tazminatı, çalışma ve özlük haklarının iyileştirilmesi, emeklilik haklarının düzenlenmesini talep ederek, şöyle devam etti:

"Bir veri hazırlama kontrol işletmenliği yüksekokul mezunu memurunun aldığı emekli aylığıyla şube müdürünün emekli maaşı aynı seviyededir. Dernek olarak, özlük haklarımızla ilgili mevzuat uyarınca hazırladığımız kanun teklifimizi ilgili yerlere ulaştırıp, bu konuda sonuç almaya yönelik çalışma yapacağız."

Ekip ya da grup mantığıyla yatay yönetim modelinde çalışmanın ilk bakışta hoş görüldüğünü belirten Polat, aslında katma değer üretebilecek bir model oluşturabilmek için ideal grup sayısının 10 ile 15 arasında olması gerektiğini ifade etti.

Polat, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu da ya kurumlarda daire başkanlığı sayısını 2 yada 3 katına çıkarıp ideal grup sayısı yakalanacak, ya da aradaki hiyerarşik kademe muhafaza edilecek. Ama hem hiyerarşik kademenin kaldırılması hem de daire başkanlarına bağlı personel sayısının mevcut yapısıyla korunması nedeniyle etkin bir çalışma sistemi kurulamamaktadır. Mevcut uygulamaya bakıldığında üstlenilen sorumluluk, yoğun iş yükü ve paralelinde oluşan liyakata rağmen gerek özlük hakları gerekse atama, terfi gibi konularda şube müdürlerinin beklentilerinin karşılanmadığı ve fırsat eşitliği temelinde dolaylı olarak mağdur olduğu görülmektedir."

Polat, yeni kamu yönetimi modelinde bakıldığında, meslek müdürleriyle şube müdürleri arasındaki mesafenin büyüdüğünü savundu.

Panele, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Onur Ender Arslan, Devlet Personel Daire Uzmanı Enver Dinçer, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından Şube Müdürü Hakkı Kalkan konuşmacı olarak katıldı.

Kaynak: AA