Mesob'dan Esnafa Yeni Nesil Pos Cihazı Uyarısı

MALATYA - Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 'nden yapılan açıklamada, esnaf ve sanatkarlara yeni nesil pos cihazlarının kullanımının zorunlu hale getirildiği hatırlatılarak, belirtilen süre içerisinde uygulamaya geçilmesii uyarısında bulunuldu.

Yazılı açıklamada, kredi kartıyla yapılan ödemelerde kayıtdışı işlemlerin azaltılması ve yapılan satışların anlık olarak incelenebilmesi amacıyla, yazar kasada bulunması gereken teknik özelliklerinin yeniden belirlendiği hatırlatıldı.

Yazar kasa ve pos cihazı üreten firmaların, yeni nesil cihazları üretme çalışmalarına başladığı belirtilen açıklamada, yazar kasa veya pos cihazı kullanan mükelleflerin kademeli olarak 1 Ocak 2016 tarihine kadar bu cihazları kullanmalarının zorunlu hale getirildiği, ayrıca seyyar pos cihazı kullanan mükelleflerle yol kenarlarında otopark hizmeti verenlerin 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren yeni nesil pos cihazını kullanma mecburiyetinde olduğu vurgulandı.

Basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarların, yazar kasa kullanma mecburiyetleri bulunmadığı için bu cihazları kullanma zorunlulukları bulunmadığı kaydedilen açıklamada, yeni nesil pos ve yazar kasa kullanma mecburiyeti getirilen esnaf ve sanatkarların cihazlarını vergi dairesine kayıt ettirmeleri gerektiği ifade edildi. Açıklamada, yeni nesil pos cihazını vergi dairesine kaydettirmeyenlerden bilanço usulüne göre defter tutanlara bin 200 lira, işletme hesabı esasına göre defter tutanlara ise 600 lira usulsüzlük cezası kesileceği bildirildi.

Kaynak: AA