300 Yıllık Geleneğin Son Temsilcileri Teknolojiye Direniyor

MUĞLA - Muğla'nın Kavaklıdere İlçesini ziyaret eden turistler, son bakır ustalarının tezgahlarında, bakıra şekil verdikleri ocaklarda alın teri ve emekle ortaya çıkardıkları ürünleri satın alarak, bakır ustaları tarafından işlenen el emeği ürünleri hayranlıkla izliyor.

Bakırın mutfaktan çıkıp süs eşyası olarak kullanılmaya başlamasıyla birlikte Kavaklıdere ilçesinde yaşayan 15 bakır ustası, bölgede yaklaşık 300 yıllık geçmişi olan bakırcılık mesleğini yaşatmak için teknolojiye direniyor.

Kavaklıdere Belediye Başkanı Nuray Bozyer AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin 14. yüzyılda göçebe Yörükler tarafından kurulduğunu ve Yörüklerin bir kolunun Kavaklıdere'de bakırcılık sanatını geliştirdiklerini söyledi.

Önceki yıllarda bölgede yaşayan insanların büyük bölümünün geçimini bakırcılık mesleğinden sağladığını belirten Bozyer, "Yörede yaşayan Yörükler, hayvanlardan elde ettikleri süt, yoğurt gibi malzemelerin kaynatılması, taşınması ve başka bölgelere nakliyesi amacıyla el emeği ile yapılan bakır kaplar kullanmışlar. Bakır ev eşyalarına olan yoğun ilgi nedeniyle bölgede çok sayıda bakır ustası yetişmiş. Kavaklıdere'de üretilen bakır malzemeler Ege bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin değişik bölgelerine taşınarak satışa sunulmuş" dedi.

Bozyer, Kavaklıdere'de 1980'li yıllara kadar sayıları 200'ü bulan bakır ustalarının artık çırak bulmakta zorlandığını vurgulayarak, Muğla'da sadece Kavaklıdere ilçesinde mesleklerini sürdürmeye çalışan son bakır ustalarının da teknolojiye direndiğini ifade etti.

Kavaklıdere'de bakırcılık mesleğini sürüdüren 15 kişi kaldığına işaret eden Bozyer, "Cam ve porselenlerin mutfağımıza girmesiyle birlikte bakırcılık önemini kaybetmiş artık daha çok eskinin yenilenmesiyle turisttik hediye amaçlı eşya olarak satışı yapılmaya başlanmıştır. Yaklaşık 100 kişi bu ustaların ürettiği bakır ürünlerin satışını yaparak geçimini sağlıyor. Türkiye'de mutfakların vazgeçilmezi bakır eşyalar bugün bu mesleği devam ettirecek genç ustaları bulmakta zorlanıyor" diye konuştu.

Bozyer, bakırcılığın ilçelerinde desteklenmesi için çalışmalar yürütüp festivaller düzenlediklerini ve tanıtımını yaptıklarını kaydetti.

-Bakır mutfaktan çıktı vitrinlere girdi

Çocukluğundan beri bakırcılık mesleğini yaptığını anlatan Ünal Köroğlu ise atalarından kendilerine miras kalan mesleği yaşatmaya çalıştıklarını anlattı. Babasının da bakırcı olduğunu dile getiren Köroğlu, şunları söyledi:

"Bakırı döverek şekil veren ustalardan ilçemizde az sayıda kişi kaldı. Bir süre sonra bu mesleği yapacak kimse kalmayacak. Biz ata mirası 300 yıllık geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bakır artık mutfak sektöründen çıktı hediyelik eşya olarak vitrinlere girdi. Dolayısıyla biz de artık bu yönde çalışma yapıyoruz. Natürel, otantik eserleri bakıra işleyerek müşterilerin istekleri doğrultusunda üretim yapıyoruz. Osmanlı dönemindeki mutfak eşyaları ile dekoratif olarak kullanılmış eserler üretiyoruz ve özellikle turistlerden yoğun ilgi görüyor. Muğla'nın turizm bölgesinde yer alması da bizim için çok büyük bir avantaj."

Bakırdan ibrikler yapan ustalar da mesleklerini yaşadıkları zorluklara rağmen sürdürmeye ve gelecek nesillere aktarmaya çalıştıklarını söyledi.

Kaynak: AA