Rusya Muhalefetinden Geçen Sene Tutuklanan Göstericilere Destek Yürüyüşü

Rusya’da çeşitli muhalif gruplar, geçen sene Mayıs ayında Bolotnaya Meydanı’ndaki Putin karşıtı protestolarda tutuklananların serbest bırakılması için yürüyüş düzenledi.

Rusya’nın egemenliğinin ilan edildiği 12 Haziran Rusya Günü’nde başkent Moskova’da düzenlenen yürüyüşe yaklaşık 6 bin kişi katıldı.

Devam eden Bolotnaya davasına yönelik memnuniyetsizliklerini ifade eden göstericiler, çeşitli muhalefet gruplarının bayraklarının yanı sıra davada araştırmacı görevi yapan ve şüphelilerin tutuklanmasına karar verdiklerini düşündükleri kişilerin posterlerini taşıyarak, geçen sene polis ile muhalefetin çatıştığı yer olan Bolotnaya Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşe katılan Irina Nikolaeva, “Rusya’mızı daha güzel ve güçlü hale getirmek istiyoruz. Burada olanları sessizce izleyemeyiz. Ülkenin çöküşüne sebep olan insanların daha yüksek maaş almaları ve makamlar elde etmeleri yerine suçlanmaları gerektiğine inanıyorum. Bu yüzden yapılması gereken en önemli şey iktidarın devredilmesidir. Bizim bunu değiştirmemize izin vermiyorlar ve yetkililer bizi görmezden geliyor” şeklinde konuştu

Putin’in göstericilerin ABD tarafından maddi olarak desteklendiği yönünde düşünceleri olduğunu belirten Nikolaeva, “Bu doğru değil. Biz sokaklara kendi isteğimizle dökülüyoruz” dedi.

Göstericilerden Mihail Uspenski de, “Ülkede olanların makul ölçüleri ve devlet üzerindeki normal kontrolü aştığını düşünüyorum. Hileli seçimlerle başa gelen devlet başkanının görevinin sonlandırılması ve yeni seçimlerin yapılması gerekiyor” diyerek, ülkenin politik alanında meydana gelen olayların bir utanç kaynağı olduğunu ifade etti.

Gösteriler olaysız şekilde sona erdi. Polisten alınan bilgiye göre organizatörlerin talebi üzerine yürüyüş öncesi yanlarında faaliyetleri savcılık tarafından resmi olarak askıya alınmış Sol Cephe’ye ait semboller ve havai fişekler bulunduran 9 kişi tutuklandı.
Kaynak: İHA