Ayasofya Müzesi'nin Cami Olarak İbadete Açılması İçin İmza Kampanyası

Gediz ilçesinde, Anadolu Gençlik Derneği üyeleri tarafından "Ayasofya Cami Olarak Açılsın" imza kampanyası başlatıldı.

Belediye önünde kurulan stantta konuşan Anadolu Gençlik Derneği Gediz Şube Başkanı Babür Mimtaş, 1204 yılındaki Latin istilasında yağmalanan, talana ve tahribata uğrayan İstanbul'un, sonraki yıllarda yeniden Bizans'ın eline geçse de 29 Mayıs 1453'te İslam ordusu tarafından fethedilinceye kadar harabe bir şehir görünümünden çıkamadığını söyledi.

Şehrin sembolü bir mabet olan Ayasofya'nın da bu Latin istilasından nasibini aldığını ve metruk bir bina haline dönüştüğünü anlatan Mimtaş, şöyle konuştu:

"Fatih Sultan Mehmet komutasındaki İslam ordusu, İstanbul'u fethettiğinde Bizans'ın elindeyken azametine yakışır bir ilgiyi göremeyen Ayasofya, fetihten hemen sonra Müslüman mimarlar tarafından onarılarak mamur bir mabet haline getirilip camiye dönüştürülmüştür. İstanbul'un ilk cuma namazı burada kılınmıştır. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un sembolü olan bu mabedin 'ilahi bilgelik' ya da 'kutsal bilgelik' anlamına gelen Ayasofya adını değiştirmemiştir. Onarılıp bir mabede yakışır duruma getirilen Ayasofya, İstanbul'un fethi uğruna verilen şehitler adına, Peygamber müjdesine nail olan o güzel ordu ve kumandan adına Müslümanların secdegahına dönüştürülmüştür. İstanbul'un fethinin nişanesi ve Fatih Sultan Mehmet'in bir vakfı olarak 482 yıl boyunca kıyamlara, rükulara ve secdelere ev sahipliği yapan Ayasofya Camii, hukuksuz bir şekilde 24 Kasım 1934'te bir oldubittiyle müze haline getirilmiştir. Bu dönüşüm, milli irade hiçe sayılarak Bakanlar Kurulu kararı ile gerçekleştirilmiştir. İstanbul, İslam'ın baş şehridir, sembol şehridir. Ayasofya Camii de İstanbul'un sembolüdür, fethin sembolüdür. Ayasofya Camii'nin minarelerinde ezan sesini yeniden duymak, Ayasofya Camii'nde alemlerin Rabbinin huzuruna yeniden durmak tüm Müslümanların arzusudur. Ayasofya Camii'nin açılışı her daim haktan yana bir duruşun yeniden İstanbul tarafından kuşanılmasının ilk adımı olacaktır. İstanbul'un fethinin 560'ncı yıl dönümüne yakışan budur. Biz tüm yüreğimizle inanıyoruz ki Ayasofya Camii açılacaktır."

Kaynak: AA