Erbaa’da Sulama Sorunu Hes'le Çözülecek

AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, Erbaa’da sulama birliklerinin sorununu HES projelerine koyduracakları hükümle kalıcı bir şekilde çözmek için çaba içerisinde olduklarını söyledi.

Tokat’ın Erbaa ilçesinde sulama birliklerinin elektrik borcu nedeni ile çiftçinin ekili arazisini sulayamaması nedeniyle yaşanan sorun devam ediyor. Yaz ayı ile birlikte tekrar gündeme gelen sorunla ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti’li Aslan, ÇEDAŞ’ın attığı adıma sulama birlikleri ve bölge insanının cevap vermesi gerektiğini söyledi.

7-8 yıldır kangren haline gelmiş sulama birliklerinin çözüm üretmemesinin Erbaa’da sulama ile ilgili sorun teşkil ettiğini ifade eden Aslan, “Şu anda toplamı faizleri ile birlikte 6 milyon TL’yi aşmış borcu ÇEDAŞ 1 milyon TL’nin altına kadar düşürüp, 36 ay vadeli yapılandırma teklifi sunmuş noktaya geldi. ÇEDAŞ’ın attığı adıma karşılık bir adım atarak mevcut sorunu çözelim. ÇEDAŞ’ın attığı adıma sulama birlikleri ve bölgede yaşayan vatandaşların bir adımda cevap vermesi gerekiyor. Şu anda mevsimi geldi, tarlada ürününü sulamakta zorlanan köylülerimize, çiftçilerimize bir umudu yönetimleri ile birlikte bizde bu çalışmanın içerisinde olalım. Bu sorunu çözelim” dedi.

Aslan, bugün ki geçici sorunu kalıcı bir şekilde çözmek için çabanın içerisinde olduklarını ifade ederek, “Erbaa HES diye sulama sorununu da ortadan kaldıracak çalışmamız bir takım tepkiler sebebi ile ortadan kalkmak zorunda kaldı. Şu anda Tepe Kışla Barajı ile birlikte, biz DSİ’nin barajlara verdiği lisanlarda bir ekstrayı farklılığı gerçekleştirdik ve bir hüküm koyduk. Burada baraj yapacak firma Erbaa’nın sağ ve sol sulama sahilinden kaynaklı enerji bedellerinin tamamını ödeyecektir. Şu anda bu hüküm sözleşmenin içerisine konuldu. HES çalışmasının önümüzdeki günlerde inşaat çalışmaları başlayacak. 2 yıllık bir süre sonunda bu baraj faaliyete geçip elektrik üretmeye başladığı andan itibaren sağ ve sol sahildeki tüm çiftçilerimizin elektrikten, pompajdan kaynaklı elektrik enerji bedelleri bu firma tarafından karşılanacak. Şahinkaya HES diye tabir ettiğimiz özellikle yönünün Erbaa tarafına döndürülmesi ve şuanda barajın yapımından sonraki pompaj dışında kalan sağ sahildeki ikinci ve üçüncü kademe sulama ile ilgilide Şahinkaya HES projesinin içerisine firma yetkilileri ile görüşerek yüküm koydurduk. İnşallah Şahinkaya HES ile birlikte sözleşme şuanda imzalanma aşamasında sağ sahildeki ikinci ve üçüncü kademeden kaynaklı sulamanın tüm giderleri ya da suyun doğrudan verilmesi bu HES projesini yürütecek firmaya ait olacak. Ayrıca Şahinkaya’nın içerisinde Erbaa’nın temiz suyunu karşılayabilmek için de suyun Kelkit Irmağı’ndan değil, Şahinkaya HES’teki temiz sudan verilmesi ile ilgili bir sözleşmeye hüküm koydurma çalışmamız devam ediyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA