Friglerin Yemeği Otel Mönüsüne Girdi

Eskişehir - Yaklaşık 2 bin 700 yıl önce Frig Kralı Midas ya da Midas'ın babası Gordios'a ait cenaze törenine katılanlara ikram edildiği sanılan anason, rezene, yeşil mercimek ve kuzu etinden oluşan yemek, Eskişehir'deki bir otelin mönüsüne girdi.

Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Tarihi Odunpazarı bölgesindeki otelin mönüsüne giren yemeğin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, çalışmayı Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği ile Abacı Butik Otel tarafından ortak yürüttüklerini vurguladı.

Yemeğin ortaya çıkartılmasında Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği'nin emeğinin fazla olduğunu anlatan Sakallı, "Belediye olarak yemeğin tanıtılmasına katkı sağlıyoruz. Bu çalışmaya destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Frig yemeğinin bilinirliği ve tanınırlığının artması gerekiyor" dedi.

Dernek Başkanı Mustafa Tekeli de bilim ve sanatı kullanarak Frigya'nın tanıtımı için yaklaşık 20 yıldır çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

ABD'deki Pensilvanya Üniversitesinin 56 yıl önce Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Yassıhöyük'te yer alan Midas tümülüsünde kazı yaptığını anımsatan Tekeli, şöyle konuştu:

"Bu kazılardan çıkan kaplar, Pensilvanya Üniversitesine götürülmüş. Yıllar süren moleküler çalışmalar sonunda yemek artıkları tespit ediliyor. Bu dönemde anason, rezene, yeşil mercimek ve kuzu etinden oluşan bir yemek yenildi. Bu yemeği yapmaktaki amacımız Frig değerlerine bir yenisini eklemektir. Öncelikle Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya'daki otellerin mönüsüne Antik Frig yemeğinin girmesini amaçlıyoruz. İlk olarak Eskişehir'de Abacı Butik Otel'in mönüsüne girdi."

Antik Frig yemeğinin ikram edildiği etkinliğe Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, İl Milli Eğitim Müdürü Arif Dede ve diğer yetkililer de katıldı.

Kaynak: AA