Çarşamba Havalimanında Bir Uçağın Kargo Bölümünde Kimyasal Madde Olduğuna İlişkin İhbar Alan Kbrn Ekibinin Bu Maddeyi Etkisiz Hale Getirdiği Tatbikat, Gerçeğini Aratmadı

Çarşamba Havalimanında bir uçağın kargo bölümünde kimyasal madde olduğuna ilişkin ihbar alan Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer ekibinin bu maddeyi etkisiz hale getirdiği tatbikat, gerçeğini aratmadı.

Samsun Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği Müdürlüğü KBRN ekibi, Çarşamba Havalimanına inen ve senaryo gereği kargo bölümüne gizlice yerleştirilen kimyasal madde sızıntı yapan uçağa girerek, bu maddeyi etkisiz hale getirdi.

Havalimanına planlı iniş yapan uçağın kargo bölümüne kimyasal madde yerleştirildiği, bu maddenin sızmaya başladığı ihbarını alan KBRN ekibi, uçak piste yanaştıktan ve yolcular çıkarıldıktan sonra özel kıyafetlerini giyerek ölçüm cihazlarıyla uçağın kargo bölümüne girdi. Ölçüm yaparak ilerleyen KBRN timi, değer ölçmeye başladığı noktayı diğer ekibe bildirdi. Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi de ölçümle belirlenen güvenli bölgede, sızıntıdan etkilenen personele müdahale etti. İlk müdahalenin ardından personel ambulansla hastaneye gönderildi.

Sızıntı yapan koliyi bulan KBRN timi, sızıntıyı engelledikten sonra koliyi Samsun Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. Polis ekibi de koruyucu kıyafetlerle olay yerinde inceleme başlattı, ayrıca havalimanı genelinde başka bir tehdit olabileceği ihtimaline karşın ölçüm yaptı.

Sızıntı olan bölüme giren ekip üyeleri kimyasal maddelerden arındırıldıktan sonra olay yerini terk etti.

AFAD Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği Müdürü Yusuf Aksu, gazetecilere yaptığı açıklamada, tatbikatın başarıyla tamamlandığını söyledi.

AFAD ve diğer kurumların kimyasal madde sızıntıları veya saldırılarına karşı hazır olması için böyle bir tatbikatı gerçekleştirdiklerini belirten Aksu, tüm kurumların kimyasal sızıntıda ortak hareketini sağladıklarını vurguladı.

Kurumları koordinesindeki tatbikatta Devlet Hava Meydanları itfaiyesi, UMKE ve KBRN ekipleri ile polisin görev aldığını anlatan Aksu, tatbikatı Yunanistan'ın Selanik Belediyesi'nden sivil savunma ve arama kurtarma ekiplerinin de izlediğini kaydetti.

Muhabir: İlyas Gün-Hasan Saygan

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA