'Yün Bebek' Filmi Uluslararası Basında İlgi Görmeye Devam Ediyor

İçel'de Arslanköylü Kadınlar Tiyatrosu üyesi kadınların yazdığı, yönettiği ve oynadığı 'Yün Bebek' filmi, uluslararası basında ilgi görmeye devam ediyor.

'Yün Bebek' Filmi Uluslararası Basında İlgi Görmeye Devam Ediyor
Tamamı kadınlar tarafından oynanan ve kadının kadına şiddetini konu alan film, özellikle yabancı basınının önemli kadın yazarları tarafından yakından takip ediliyor.

ABD'li gazeteci ve belgesel fotoğrafçısı Tara Todras-Whitehill, The New Yorker Dergisi’nden Elif Batuman'ın film ve kadınlar hakkındaki makelesinden etkilenerek grup üyeleriyle tanışmak üzere Arslanköy'e geldi. Filmin çekildiği mekanları gezen Tara Todras-Whitehill, yörük kadınlarının kültürlerine yakından tanıklık etti. Arslanköylü kadınlarla birlikte Türk kahvesi içen ve kahve falına baktıran Tara Todras-Whitehill, bunun kendisi için hoş bir deneyim olduğunu belirtti.

Bir köy evinde kadın oyuncularla Yün Bebek filmini izleyen ABD'li gazeteci, filmin kadının kadına şiddetini yalın bir şekilde anlattığını vurguladı. Yün Bebek'in Fransa'da Feminist Filmler Festivali'nde gösterileceğini öğrenen Whitehill, kendisinin de film hakkında yazacağı haberler ve fotoğraflarla Arslanköylü kadınların çabasına destek vereceğinin ifade etti.

Proje hakkında filmin yönetmenleri Ümmiye Koçak ve Yasin Korkmazdan bilgi alan Tara Todras-Whitehill, filmin görüntülerini çok beğendiğini ve Arslanköylü kadınların çok gerçekci oynadığını söyledi.

Asıl amacının farklı ülkelerdeki kadınların hayatı nasıl değiştirdiklerini uluslararası medyaya da göstermek olduğunu vurgulayan Tara Todras-Whitehill, ‘‘The New Yorker Dergisi’nde Elif Batuman’ın makalesini okuduktan sonra sizlerden haberdar oldum. Kadın sorunları benim de içinde olduğum çok önemli bir konu. Kadınların toplumlarını pozitif şekilde değiştirmesi sadece kötü şeyleri değil, güzel şeylere odaklanmaları benim yaptığım iş acısından da ilham verici. Ayrıca şunu eklemek isterim ki bu konuda ailenin de destek göstermesi beni derinden etkiledi" dedi.

Todras-Whitehill ayrıca ziyarette, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu üyelerinin 'Hasret Çiçekleri' adlı oyununu da izledi. Oyunu fotoğraflayan Gazeteci Tara Todras-Whitehill, oyun ve gruptan çok etkilendiğini belirterek, oyunun içerdiği mesajın sadece kadınları değil erkeklerin de dikkatini çektiğini ve bunun çok önemli olduğunu söyledi.

Oyunun yazarı ve yönetmeni Ümmiye Koçak ise kente yakın olmasına rağmen bugüne kadar tiyatro oyunu izleme imkanı bulmayan köylü kadınlar için eseri sahnelediklerini belirtti.

Civan yayla Köyü'ndeki kadınların daha önce tiyatro izlemediklerini öğrenince çok üzüldüğünü belirten Koçak, “Civan yayla gibi bir yer, şehre de o kadar yakın olmasına rağmen köydeki kadınların tiyatro izlememesi bende şaşkınlık yarattı. Buradaki muhtarımızla iletişime geçtim, diğer köyleri de organize ettik. 3 köy bir araya geldi. Buradakiler hayatlarında ilk defa tiyatro izlediler. Çok da heyecanlanıp, beğendiler. Gerçekten ben de çok sevindim. İnsanlardan duyduklarım beni mutlu etti’’ dedi.

Ziyaretin sonunda Tara Todras-Whitehill, 9 Mayıs'da bir grup yabancı gazeteci ile birlikte yeniden İçel'e geleceğini ifade etti.

Kaynak: İHA