Prof. Dr. Acar: “türkiye Kamburlarından Kurtuluyor”

Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, “Milletiyle barışan bir Türkiye oluyoruz.Türkiye 100 yıldır sırtında kambur olan yüklerinden kurtuluyor” dedi.

Prof. Dr. Acar: “türkiye Kamburlarından Kurtuluyor”
Siirt Üniversitesi Konferans Salonu’nda “2000’li Yıllarda Türkiye’nin Ekonomik ve Toplumsal Dönüşümü” adlı konferansta konuşan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, “Dünyadaki büyük güçlerin dikkate almadığı bir ülkeydik. On yılda bir yapılan darbelerle hizaya çekilirdik. Çok şükür ki artık dışarıya açılıyoruz. Milletiyle barışan bir Türkiye oluyoruz. Türkiye 100 yıldır sırtında kambur olan yüklerinden kurtuluyor” dedi

Acar, bu dönüşümde rol oynayan içsel ve dışsal dinamikler ise şöyle açıkladı:
“Küreselleşme, Asya’nın yükselişi, Soğuk Savaşın bitmesi, AB’ye uyum süreci. Bu başlıklar sadece Türkiye’yi değil, bütün dünya ekonomisini etkileyen olgulardır. Türkiye’de son 20-30 yılda siyasal ekonomik kültürel dönüşümü hızlandıran içsel dinamikler ise Özal reformları, dindar muhafazakar burjuvazini yükselmesi, orta sınıfın güçlenmesidir ve ekonomik krizlerin öğretici etkileridir.”
Acar, ülke ekonomisi hakkında da şunları söyledi:
"2001 krizinin terbiye edici etkisiyle son 10-12 yılda ekonomik ve siyasi istikrar sağlandı. Mali disiplin sağlandı. Devlet karşılıksız para basmamaya başladı.

O günlerden bu günlere makro ekonomik verilerin olumlu bir trende girdiğini ifade etti.

GSMH’nin, kişi başına gelirin arttığını, işsizlik enflasyon kamu borcu ve bütçe açığının azaldığını ve yüksek ivmeli bir büyüme hızına erişildiğini söyledi.

Siyasal olarak ise AB reformları, askeri vesayetin geriletilmesi, anayasa ve yargı reformları ve komşularla olan ilişkilerde paradigma değişimi ülkenin siyasi çehresini değiştirmiştir."
Konferansa Rektör Prof. Dr. Murat Erman, Rektör Yardımcısı, Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcısı, Dekanlar, Daire Başkanları, Şube Müdürleri, idari ve akademik personelin yanı sıra öğrenciler katıldı.

Panelin ardından Rektör Prof. Dr. Murat Erman tarafından Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar'a plaket takdim edildi.
Kaynak: İHA