İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Bugün Çıkan Olaylarda Emniyet Güçlerine Yapılan Saldırlarda 22 Polis Memurunun Yaralandığını, Bunlardan 1'inin Beyin Travması Nedeniyle Ameliyata Alındığını, Yoğun Bakımda Tedavisinin Devam Ett

Mayıs Emek ve Dayanışma Günü -"Vatan Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği" ile Birleşik Kamu-İş Konfederasyonunca Tandoğan'da düzenlenen kutlama, bazı siyasi parti, meslek ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla yapıldı .ANKARA - "Vatan Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği" ile Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun öncülüğünde Tandoğan'da düzenlenen kutlama, bazı siyasi parti, meslek ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla yapıldı.

Sabah saatlerinde Kızılay'da toplanan gruplar, çeşitli pankartlar açıp, taleplerini dile getiren sloganlar atarak Tandoğan Meydanı'na yürüdü. Gruptakilerin, polis kontrol noktasından geçerek alana girmesinin ardından kutlama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, burada yaptığı konuşmada, gelişmiş ülkelerin işçilerini, uluslararası dayanışmayla, savaşa ve sömürüye son vermeye davet etti.

Irak, Suriye, tehdit altındaki İran ile topraklarını ve adalarını satmak zorunda kalan Yunanistan halkına seslenen Güler, "Biz var oldukça endişe etmeyin. Topraklarımıza yerleştirdikleri patriotları, füzeleri ateşleyemeyecekler" dedi.

DSP Genel Başkanı Masum Türker de 10 yılda demokrasinin daraldığını, gençlerin depolitize edildiğini, kadınların şiddete maruz bırakıldığını savunarak, AK Parti'nin çalışanların haklarını azalttığını iddia etti.

Silivri Cezaevinde bulunanlara selam söyleyen Türker, asıl suçluların dışarda dolaştığını savundu. Türker, "Öleceğimi bilsem ulusalcılıktan vazgeçmem. Ulusalcılık bizim damarlarımızdaki kanımızdır. Bunu öğrenmeleri gerekir" dedi.

Alandakilere, "Türkiye Cumhuriyeti için cesedinizle birlikte kalkan olmaya var mısınız-" diye soran Türker, "evet" karşılığını aldı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Tutoğlu da Türkiye'de yürütülen çözüm sürecini eleştirerek, "Biz akillerin değil, halkımızın çözümünden yanayız" dedi.

İşçinin, memurun, asgari ücretlerinin açlık sınırında yaşadığını savunan Tutoğlu, ulusal gelirde adalet ve eşitliğin sağlanmasını, vergi sisteminin düzenlenmesini istedi.

-"Akil insanlar görevlerini bıraksın"-

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan da Akil İnsanlar Heyetinin çalışmalarını da eleştirerek, görevlerini bırakmalarını istedi.

İşçi Partisi Genel Başkanvekili Hasan Basri Özbey ise "Yaşasın vatan, yaşasın 1 Mayıs, yaşasın Türk milleti" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından konserle devam eden kutlama, "birlik halayı" ile sona erdi.

Öte yandan bin 500 polisin görev yaptığı kutlama alanı, belediye işçilerinin yaptığı temizlik çalışmasının ardından trafiğe açıldı.

Muhabir: Mehmet Tosun-Sarp Özer-İlkay Güder

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA