Boğulma Vakalarına Karşı “Can Simidi” Projesi

Yaz aylarında meydana gelen boğulma vakalarını önlemek amacıyla Ordu Valiliği AB Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) 2013 yılı Teknik Destek Programı’nda yer alan “Can Simidi” projesi kabul edildi.

Boğulma Vakalarına Karşı “Can Simidi” Projesi
Ordu ilinde her yıl azımsanmayacak sayıda boğulma vakasının gerçekleştiğini ve bu vakaların yüzde 50’sinin ölümle sonuçlandığını belirten Vali Orhan Düzgün, bu proje ile havuz ve kıyı işletmelerinde bulunması gereken sertifikalı cankurtaranların yetiştirilmesi ve işletmelerde istihdam edilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Meydana gelen boğulma olaylarından büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Vali Orhan Düzgün, dünya genelinde ortalama her yıl 400 bin kişinin boğulduğunu ve çocuklarda kazalara bağlı ölümlerde boğulmanın 3. sırada yer aldığını belirterek, “Karadeniz’in coğrafi yapısı gereği ırmak, çay ve derelerin denize karıştığı yerlerde yoğun alüvyon ve çamur birikintisi oluşmakta, ters ve dip akıntıları meydana gelmektedir. Karadeniz’in diğer denizlere nazaran daha fırtınalı olması da dikkate alındığında ilimizde maalesef zaman zaman boğulma olayları meydana gelmektedir. İlimizde meydana gelen boğulma olaylarının önüne geçilmesi, vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması, bizim için çok önem arz etmektedir” diye konuştu.

“SERTİFİKA ALANLAR, PLAJLARDA İSTİHDAM EDİLECEK”
“Proje kapsamında, yüzme sporunun ilimizde yaygınlaştırılması, kurumsallaştırılması, iç kesimlerin denizle buluşturulması, plajların bir turizm objesi haline dönüştürülmesi, ilimizin yerel ve bölgesel kalkınmasına katkıda bulunabilecek önemli bir destek çalışması olacaktır” diyen Vali Orhan Düzgün, “Bu proje, toplum ve çevre sağlığının korunmasına yönelik istihdam alanlarının artırılmasını içeren bir projedir. Eğitimlere katılıp sertifika almaya hak kazanan bireyler plajlarda istihdam edilecek ve bu sayede yerel ve bölgesel kalkınmaya katkı sunulacaktır” şeklinde konuştu.

Her türlü havuz ve kıyı işletmelerinde boğulmaya yönelik can kaybı vakalarını önlemek amacıyla işletmelerde cankurtaran bulundurma bilincini oluşturmak ve Ordu’da bulunan 18-40 yaş arası en az lise mezunu 20 kişiye bronz ve gümüş sertifika cankurtaran eğitimi vererek nitelikli personel istihdamına katkıda bulunulacağını vurgulayan Vali Düzgün, katılımcıların 18-40 yaş arası olmak, yüzme sporuna yatkın olmak, en az lise mezunu olmak, sağlık sorunlarının olmadığına dair rapor alabilmek, yüksek dereceli göz bozukluğu olmamak, Ordu sınırları içerisinde ikamet ediyor olmak, dalışı engelleyecek kilo problemlerinin olmaması gibi kriterlere sahip olması gerektiğini ifade etti.

Vali Orhan Düzgün, Ordu’da planlama faaliyetlerinde kalite ve kapasitenin artırılması projesi kapsamında yapılması planlanan eğitimin 10 iş günü süreceğini ve 50 katılımcıyı içereceğini belirterek, “Her türlü havuz ve kıyı işletmelerinde boğulmaya yönelik can kaybı vakalarını önlemek amacıyla işletmelerde cankurtaran bulundurma bilincini oluşturmak amacıyla cankurtaran eğitimi verilecek” ifadelerini kullandı

Kaynak: İHA